Gyümölcsösök felkészítése a nyugalmi időszakra II.

2019. november 6., 09:13 , 980. szám

Őszi növényvédelem

A betakarítás után, vagyis az októberi-novemberi időszakban sem telhetnek tétlenül egy gyümölcstermelő gazda napjai. Az őszi növényvédelem éppen olyan fontos, mint a tenyészidőszak alatt elvégzett védekezés. Kedvező időjárási viszonyok mellett a kártevők, kórokozók egészen lombhullásig megfelelő életkörülményekre találnak a gyümölcsösökben.

A legfontosabb, és egyben a legszükségesebb teendő, melyet ajánlott elsőként elvégezni, nem más, mint a lemosó permetezés. A lemosáshoz használt permetlé alapvető összetevői a réz hatóanyag, a növényi vagy ásványi olaj, illetve a kén hatóanyag. A gazdaboltokban több tucat erre a célra alkalmas készítmény közül válogathatunk, de tartsuk szem előtt, hogy mindhárom hatóanyagra szükség van a teljes körű védelemhez. Példaként említhető a leggyakrabban használt készítmény, a Vegesol eReS, amelyben mindhárom felsorolt hatóanyag megtalálható. Felhasználása 5 l/ha dózisban (1000 liter víz/ha) ajánlott, míg 10 liter vízhez 100 ml a javasolt dózis. Összetevőit tekintve 11,5% réz-hidroxidot, 23% ként, 20% napraforgóolajat tartalmaz. Természetesen más hasonló összetételű készítmény is alkalmas a feladatra.

Ami az időzítést illeti, a lemosó permetezést az után érdemes elvégezni, hogy megindult a lombhullás, de még azelőtt, hogy tartósan fagypont alá süllyedt volna a hőmérséklet.

Itt szeretném megragadni az alkalmat és felhívni a gazdák figyelmét, hogy van néhány teendőnk, amelyeket feltétlenül el kell végeznünk a lemosó permetezés előtt, annak nagyobb hatékonysága érdekében. Az egyik ilyen fontos teendő a beteg, sérült ágrészek, illetve a fán maradt gyümölcsök eltávolítása. A sérült ágrészek nyitott kapuként fogadják a kártevőket és kórokozókat. Különösen igaz ez a meggy és a szilva esetében. Egy gyakorlott gazdálkodó szeme észreveszi a meggyfa, a szilva ágain az enyhén megfeketedett részeket – ez a monília kártétele. A beteg ágakat metszőollóval, a fertőzött rész alatt pár centiméterrel vágjuk le. De bármely gyümölcsféleség esetében igaz, hogy ha az átlagostól eltérő ágrészeket látunk, ne sajnáljuk, vágjuk le, vagy kérjük ki szakértő tanácsát.

Gyakran előfordul – legtöbbször a szilva, az alma, és a dió esetében, – hogy egy-egy termés a fán marad. Ezeken a gyümölcsökön megtelepednek, s nagymértékben elszaporodnak a kórokozók (például a monília), a kártevők (például a pajzstetvek). Ilyenkor a a lemosó permetezés is hatástalanná válik. Tehát fontos még a lemosó permetezés előtt eltávolítani a fertőzött ágrészek mellett a gyümölcsmúmiákat is!

A kéreg repedései és sérülései szintén problémát jelenthetnek a növényvédelem hatékonysága szempontjából. Ezért a lemosó permetezés előtt célszerű megtisztítani a repedéseket. Persze ez a munka több hektáros ültetvény esetében hatalmas feladatot jelent, viszont kisebb gazdaságokban ajánlott a mechanikai úton (kézi kaparóval, drótkefével) elvégzett tisztogatás. A nagy gazdaságokban ezt a feladatot úgy oldják meg, hogy mésztejet (vagy valamilyen emulziót) összekevernek növényi olajjal, s a gyomirtáshoz használt szórófejjel lepermetezik a fák törzsét. Ez a megoldás egyrészt megelőzi a fagykár okozta kéregrepedések megjelenését, másrészt az olajkomponens elzárja a levegőt a törzsön áttelelő kártevők elől, így azok jelentős része elpusztul. Az ép törzsű gyümölcsfák esetében nincs feltétlenül szükség erre az eljárásra, viszont kárt nem okozunk vele. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa