Az SZBU osztályvezetője társaival embereket figyelt meg és váltságdíjat követelt

2019. december 5., 15:30

Az SZBU osztályvezetőjét és beosztottját azzal gyanúsítják, hogy pénzt követeltek és törvénytelenül megfigyeltek egy ukrán állampolgárt és a családját – jelentette az Ukrajinszka Pravda Olha Varcsenkónak, az Állami Nyomozóiroda (DBR) igazgatóhelyettesének Facebook-oldala nyomán.

„Befejeztük a bírósági szakasz előtti nyomozást az SZBU munkatársainak ügyében. Az osztályvezetőt és beosztottját azzal gyanúsítják, hogy pénzt követeltek, pszichikai nyomást gyakoroltak és törvénytelenül megfigyeltek egy ukrán állampolgárt és annak családját” – írta Varcsenko.

„A hivatal említett munkatársai 110 ezer dollárt követeltek az ukrán állampolgártól. Ennek fejében azt ígérték, hogy nem fosztják meg őt állampolgárságától, nem deportálják őt és családját az országból, valamint nem indítanak ellene büntetőeljárást olyan tények alapján, amelyek, mint később kiderült, kitaláltak voltak” – közölte az igazgatóhelyettes.

Tájékoztatása szerint az SZBU munkatársai bevontak két külsős személyt, akik pszichikai nyomást gyakoroltak a sértettre, hogy fizetésre kényszerítsék őt: kitalált tények alapján feljelentéseket írtak a rendőrségnek, telefonon zaklatták, fenyegették őt és családját.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, a DBR novemberben közölte, az SZBU államtitokvédelmi és licencálási főosztályának vezetői érintettek kenőpénz elfogadásában vállalkozóktól.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)