Nem lesz nagy jövője az orosz határ közelébe tervezett Bandera-emlékműnek duma-képviselők szerint

2020. január 8., 14:02 , 988. szám

Nem lesz irigylésre méltó sorsa Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezér emlékművének, ha az ukrán hatóságok provokatív céllal mégis felállítják az orosz határ közelében található Konotop városában – vélekedtek az orosz Állami Duma képviselői hétfői sajtónyilatkozataikban, az Oroszországban nagy visszhangot keltett ügy kapcsán.

Ahogy a karpathir.com portál is megírta hétfőn, az orosz–ukrán határtól 40 kilométerre található, ukrán nacionalista vezetésű Konotopban – az oroszok bosszantására – felállítandó monumentális Bandera-emlékmű ötlete Ruszlan Marcinkiv ivano-frankivszki polgármester agyából pattant ki.

Dmitrij Novikov, az Állami Duma külügyi bizottságának helyettes elnöke a Ria Novosztyi (ria.ru) hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, az ukrán politikusok ötlete, hogy emlékművet emelnek Sztepan Banderának, az Ukrán Nacionalisták Szervezete–Ukrán Felkelő Hadsereg (OUN–UPA) vezérének az orosz határ közelében, „egy mozzanata a náci bűnösöket heroizáló hatalmas kampánynak”. Úgy vélte, aki hasonló javaslatokkal áll elő, annak börtönben a helye.

Jelena Panyina külügyi bizottsági tag szerint az emlékműállítás felvetése nyilvánvaló provokáció, amely az Oroszország és Ukrajna kapcsolatainak normalizálására irányuló próbálkozások meghiúsítását szolgálja. Hangsúlyozta, az ukrán határrégió lakossága körében nem támogatják az Oroszországgal való konfrontáció ötletét, ezért nem lesz népszerű az OUN-vezér emlékműve sem, ezért minden bizonnyal a sorsa sem lesz irigylésre méltó.

Natalja Poklonszkaja, krími duma-képviselő olyan „őrültségnek” nevezte a Bandera-emlékmű felállítását az orosz határnál, aminek semmi köze az ukrán átlagpolgárokhoz. Az „ukrán nacionalisták és álhősök” emlékének megörökítése helyett – vélekedett – Krisztus születésének szentelt kápolnát kellene építeni az orosz–ukrán határon, amely a két ország közötti jószomszédi viszony kezdetét jelképezhetné.

(karpat.in.ua)