Brenzovics László az ukrán–magyar kishatárforgalom helyreállítását sürgette

2020. április 28., 20:43 , 1004. szám

Az elmúlt napokban-hetekben egymást érik a hírek, melyek szerint Magyarország és szomszédai sorra enyhítenek a korábban a koronavírus leküzdése céljából bevezetett szigorú határellenőrzési intézkedéseken. A KMKSZ Ukrajnát is szeretné bevonni a folyamatba.

A szlovák és a magyar hatóságok még március 20-án újra megnyitották a komáromi határátkelőt a két ország állampolgárai számára, ami lényegesen leegyszerűsítette a közlekedést és a kapcsolattartást a határ menti térségben. Azóta megoldódott a kishatárforgalom szabályai szerinti közlekedés Magyarország és Ausztria, Szlovénia, valamint Románia között is.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával egyeztetve is felvetette április 14-én, hogy a jelenleg egyetlen – kizárólag a teherforgalom számára nyitva lévő – határátkelőhelyen, Záhonynál tegyék lehetővé a határ mentén élők ingázását. Ez nagy segítséget jelentene a Kárpátalján és az Északkelet-Magyarországon élőknek – tette hozzá.

A magyar külügyek irányítójának felvetésére egyelőre nem érkezett válasz az ukrán fél részéről, ezért Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a napokban levélben fordult Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterhez és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterhez a két ország közötti kishatárforgalom helyreállítását sürgetve.

(hk)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrnak,

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Tisztelt Külügyminiszter Úr!

Értesültünk róla, hogy Magyarország a járványellenes intézkedések folyamatos enyhítésének keretében visszaállította, illetve vissza szándékozik állítani a kishatárforgalmat számos szomszédos országgal. Kárpátalja számára mind a gazdaság, mind a munkavállalás, mind pedig a kapcsolattartás szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy lehetőség szerint mihamarabb helyreálljon a határok átjárhatósága.

Ezért kérjük, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat az ukrán külügyminisztériummal a kishatárforgalom újraindításáról Magyarország viszonylatában.

 

Ungvár, 2020. április 28.

Tisztelettel:

dr. Brenzovics László
elnök