Ella Szitnik: A párt­törté­nelemtől Sorosig

2020. május 6., 19:05 , 1005. szám

Néhány napja Ella Szitnik kijevi iskolai történelemtanár lett az ország egyik legismertebb pedagógusa. Úgy négy hete azzal vált hírhedté, hogy a televíziós iskolai távoktatás történelemóráján összekeverte I. és II. Miklós orosz cárokat. Múlt héten ismét a figyelem középpontjába került, miután a 2014-es kijevi Majdanról és a Donyec-medencei harcok kezdetéről tartott előadásában a Majdan védelmezői mellett foglalt állást. Emellett az órán a tanárnő egy lábast (vagy fazekat?) nyomott a fejébe. A főzőalkalmatosság a Janukovics-féle Régiók Pártjának egyik kétségbeesett intézkedését volt hivatott kifigurázni, amellyel többek között védősisak viselését is megtiltották a demonstráló civilek számára.

Elmondhatjuk, hogy a tanárnő kapott hideget és meleget egyaránt, amiért a Majdan védelmezői, a jelenlegi politikai elit gerincét alkotó politikusi generáció mellett foglalt állást, határozottan bírálva Viktor Janukovics elnök és a „régiósok” rendszerét. A világháló közönségének oroszpárti része és a régiósok egykori hívei túlságosan elfogultnak tartották a pedagógust, míg a Majdan győztesei, a nacionalisták és Petro Porosenko azóta leköszönt elnök rendszerének támogatói képletesen szólva megtapsolták félreérthetetlen állásfoglalásáért.

Az olvasókra bízzuk annak eldöntését, vajon helyesnek tartják-e, ha a pedagógus politikai kérdésekben foglal állást ötödikes gyerekek előtt. A magunk részéről az egyedi esetnél sokkal tragikusabbnak tartjuk, ha a tanár nem érzékeli a különbséget a történelem és a politika között, sőt a történész hivatásának nem a múlt megismertetését, hanem az ideológiai „nevelést” tekinti. Természetesen ebben az összefüggésben nem azokra a sajnálatosan alulképzett kollégákra gondolunk, akik néhány éve odáig jutottak, hogy ukrán ősembereket emlegettek a történelem előtti időkről szólva. Náluknál lényegesen veszélyesebbek sokszorosan túl- és átképzett társaik, akik az elmúlt harmincegynéhány évben mindig pontosan tudták, mit követel meg tőlük az aktuális hatalom, hogy folyamatosan a csúcson maradhassanak.

Úgy tűnik, Ella Vasziljivna Szitnik életrajza ebben a vonatkozásban példaértékű. „Fazekas” figyelemfelkeltő akciójának hatására életrajza számos érdekes mozzanatát idézte fel az ukrán sajtó, köztük a strana.ua.

Ezek szerint Ella Szitnik már jóval a koronavírus-járvány és a televíziós távoktatás divatja előtt országosan ismert pedagógus volt. Így 2000-ben megkapta Az év osztályfőnöke címet. Hét évvel később, 2007-ben Az év tanára lett Jogismeret kategóriában.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap még abban az esztendőben, azaz 2007-ben terjedelmes cikket közölt a tanárnőről. Az írás elején derül fény egy érdekes tényre: „Ella Szitnik tudatosan jött az iskolába a főiskolai tanszékről, ahol párttörténetet tanított.” A cikkíró nem tér ki arra, vajon melyik párt történetéről lehet szó, nyilvánvaló azonban, hogy a Szovjet Kommunista Pártéra gondolhatott, amelyet önálló tárgyként oktattak a Szovjetunió felsőoktatási intézményeiben. Nem zárható ki, hogy Ella Vasziljivna egykor ugyanolyan szenvedélyesen dicsérte a bolsevikokat és Lenint, mint mostanság az ukrán államiság atyáit.

Valamivel később, 2010-ben hősünk kurátora volt annak a kiállításnak, amelyet a Kijevi Pedagógiai Múzeumban szerveztek a szovjet oktatásról a nagy honvédő háború idején. A kiállítás a náci megszállás elől evakuált ukrán iskolák és felsőoktatási intézmények történetén keresztül mutatta be az oktatás korabeli helyzetét. A kiállítás részeként gyermekfotókat is bemutattak A győzelem napja az ifjúság szemével címmel. „Ezek iskolások által veteránokról készített fotók, a háború és a győzelem gyermekszemmel” – nyilatkozta Ella Vasziljivna a fővárosi sajtónak, ami tökéletesen megfelelt az akkori politikai kurzusnak.

2012-ben Ella Szitnik Dmitro Tabacsnik akkori oktatási miniszter előterjesztésére személyes elismerésben részesült Mikola Azarov miniszterelnöktől. Vagyis aligha nevezhetnénk őt a régiósok ellenzékéhez tartozónak. Ám közbejött a Majdan.

Jelenleg a tanárnő módszerész (történelem és jogismeret) a 250. számú kijevi szakosított iskolában tanít. Tapasztalhattuk, hogy milyen óriási gyakorlata van az alkalmazkodásban, ha a helyzet úgy kívánja, neki azonban pályafutása e kései szakaszában is sikerült meglepnie követőit: Ella Szitnik ugyanis a tanítás mellett egy olyan társadalmi szervezetben tevékenykedik manapság, amelyet Soros György, az amerikai filantróp támogat. Ella Vasziljivna egyik vezető szakértője a Nova Doba (Új nap) elnevezésű civil szervezetnek, amely történelmet, állampolgársági ismereteket és társadalomtudományokat oktató pedagógusok egyesülete. Céljuk megtanítani az ukrán történelemtanárokat a „helyes” oktatási módszerekre. Talán mondanunk sem kell, Ella Szitnik maga is oktatja kollégáit.

Mindent egybevetve eseménydús, fordulatokban igazán gazdag életutat tudhat maga mögött a tanárnő. Tegyük hozzá, azért távolról sem egyedi pályafutás az övé, s már nevelik a következő generációt.

(hk)