Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány

2020. július 10., 20:15 , 1014. szám

Együttműködési megállapodást írt alá Szlovéniában a Janez Janša vezette jobbközép koalíciós kormány a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárttal (SNS) és a két kisebbségi képviselővel, megerősítve ezzel parlamenti többségét – közölte a kormányhivatal múlt pénteken.

Az SNS, amelynek három képviselője van a törvényhozásban, valamint Horváth Ferenc magyar és Felice Ziza olasz kisebbségi képviselő támogatásukról biztosították a kormányt a törvényjavaslatok és projektek elfogadásánál a 2020–2022 közötti időszakban.

A jobbközép koalíciós kabinet így most 51 képviselővel rendelkezik a 90 fős törvényhozásban a korábbi 46 helyett.

Janša szerint a megegyezés azért is fontos, mert stabilitást hozott egy olyan időszakban, amikor a kormány megbuktatására irányuló kísérletek történnek, és az ország a koronavírus-járvánnyal küzd.

A kormányfő májusban az ellenzéki pártoknak is felajánlotta, hogy írjanak alá együttműködési megállapodást a partnerségről. Ennek célja az lett volna, hogy az ellenzéket bevonják a koronavírus-járvány utáni törvényjavaslatok kidolgozását célzó kormányzati munkába, cserébe a parlamenti szavazásnál ezekhez nyújtott támogatásért.

Az ajánlatot azonnal elutasította Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), illetve a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica), majd később Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) is, amely előtte még tárgyalt róla.

A szlovén parlament azután szavazott márciusban bizalmat a Janez Janša vezette kormánynak, hogy Sarec koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva váratlanul lemondott miniszterelnöki tisztségéről.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS győzött, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a szlovén parlament a második helyen befutó LMS elnökét, Sarecet választotta miniszterelnök-jelöltnek. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janšát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

(MTI/rtv.rs/Kárpátalja)