Többen ellenzik a „dekommunizációt”, mint ahányan támogatják

2020. július 21., 16:23

Az ukránok 32%-a helyesli a kommunista szimbólumok betiltását. Ugyanakkor 34% nem helyesli, a polgárok egynegyede pedig közömbös e tekintetben – írja a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet és az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap közös felmérését ismertető strana.ua.

Az adatokból kitűnik, hogy a „kommunistaellenesek” az ország nyugati (45%) és középső (33%) régióiban vannak többen, arányuk délen 22%, az ország keleti részén pedig 24%.

Ami az életkor szerinti megoszlást illeti, ritkább a pozitív viszonyulás a kommunista szimbólumok betiltásához a 60 évesnél idősebbek körében. A fiatalabb (40 év alatti) korosztályok esetében azok vannak többen, akiket nem érdekel ez a kérdés.

Ugyancsak kitűnik a felmérésből, hogy az ukránok 30%-a helyesli a kommunista személyiségekről elnevezett települések, utcák nevének megváltoztatását, miközben 44%-uk nem helyesli, további 20% pedig közömbös.

A helynevek megváltoztatását helyeslők csak a nyugati országrészben vannak többen (44% a helytelenítők 30%-ával szemben), keleten és délen a polgároknak körülbelül a fele helyteleníti a névváltoztatást. Az idősek nagyobb arányban helytelenítik a helynevek megváltoztatását (60–69 évesek – 47%, 70 év felettiek – 56%), miközben a fiatalok között relatíve többen vannak a közömbösek.

(strana.ua/Kárpátalja)