„Bízzunk abban, hogy hamarosan minden visszatérhet a régi kerékvágásba!”

2020. augusztus 18., 20:45 , 1020. szám
Szalóka

Előző lapszámunkban beszámoltunk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nagyszabású akciójáról, amelynek keretében a tavaszi adománygyűjtésnek köszönhetően a Szövetség mintegy 100 óvoda újraindulását segítette egészségügyi védőfelszereléseket tartalmazó csomagok átadásával. Az elmúlt héten folytatódott a csomagok célba juttatása.

A Szalókai Óvoda hosszú kényszerszünetet követően, augusztus 17-én fogadott újra gyermekeket. Aznap reggel Kovács Edit, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke és Bátori József, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője átadta az óvoda dolgozóinak a Szövetség gyűjtéséből vásárolt, vírusfertőzés elleni küzdelmet segítő egészségügyi csomagot, amely különféle fertőtlenítőszereket, latexkesztyűket, maszkokat és digitális lázmérőt tartalmaz.

Biró Dianna óvodavezető elmondta, hogy tizenhárom gyerekkel indult újra az óvoda, és nagy segítség a számukra a KMKSZ-től kapott csomag, hisz eddig a járványügyi helyzettel kapcsolatosan máshonnan még nem kaptak segítséget. Elmondta, hogy bár megyénkben egyre több embert fertőz meg a koronavírus, bíznak abban, hogy nem kell újra bezárniuk az óvodát, és így maradéktalanul fel tudják használni a KMKSZ által adott prevenciós eszközöket.

Kovács Edit, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke elmondta: március óta nagy teher volt sok család számára, hogy óvodáskorú gyermekük napközbeni felügyeletét is meg kellett oldaniuk. Édesanyák, hozzátartozók nem tudtak dolgozni, ezért is várták már sokan az óvoda újranyitását. A KMKSZ pedig igyekezett a legszükségesebb eszközöket biztosítani, amelyek segítségével és a járványügyi szabályok betartásával remélhetőleg elejét vehetik majd a járványnak.

Véget ért a több hónapos kényszerszünet a KMPSZ által 2019-ben felújított Tiszaásványi Óvodában is, ahol az első napon a KMKSZ gyűjtéséből vásárolt fertőtlenítőszereket, latexkesztyűket, maszkokat és digitális lázmérőt tartalmazó csomagot adott át az intézmény dolgozóinak Bátori József, a megyei tanács KMKSZ-es képviselője és Orbán István, a KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezetének elnöke.

Ladányi Erikától, a Tiszaásványi Óvoda vezetőjétől megtudtuk: „A korábbi 35 gyerek helyett most csak két tíz-tíz fős csoporttal indultunk újra, a nagy- és a középső csoporttal, a kiscsoportot még nem nyitottuk meg. A KMKSZ adománya nagy segítség az újrainduláshoz, aminek nagyon örülünk.”

Orbán István alapszervezeti elnök hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a kisgyermekes családok számára a helyi óvoda újraindulása. A KMKSZ már korábban felmérte, hogy ehhez mire lenne szükség, és már a nyitás napján át is tudták adni az egészségügyi csomagot, amely nélkülözhetetlen eszközöket tartalmaz ahhoz, hogy az óvoda dolgozói be tudják tartani az előírt járványügyi szabályokat.

Ferkó Csaba, Tiszaásvány polgármestere hozzáfűzte: „Márciustól zárva volt az óvodánk, azóta vártuk az engedélyt, hogy újra kinyithassuk. Pontról pontra teljesítettük most az óvoda újranyitása kapcsán előírt feltételeket, amiben sokat segített nekünk a KMKSZ is most átadott adományával. Ami szükséges, de ez a csomag nem tartalmazza, azt a tanács szerezte be az óvodanyitáshoz.

Bátori József megyei képviselő elmondta: „A karanténhelyzet kihirdetése után kezdte el a gyűjtést a KMKSZ. Jókora összeg gyűlt össze végül, amelyből orvosi rendelőket, kórházakat támogathattunk Kárpátalján, nemcsak a magyar-, hanem az ukránlakta vidékeken is. Most pedig beindulhatnak végre az óvodák, de az állami költségvetést a vírushelyzet nagyon megterhelte, így minden támogatás jól jön. Bízzunk abban, hogy hamarosan minden visszatérhet a régi kerékvágásba!”

Badó Zsolt