Helyhatósági választások: Csak elvétve találunk magyart a választási bizottságokban

2020. augusztus 19., 10:29 , 1020. szám

Az elmúlt héten a Központi Választási Bizottság (CVK) az október 25-ére kiírt helyhatósági választások előkészítésére és lebonyolítására 532 territoriális választási bizottságot (tvb) alakított az ország területén. Ezen belül 22 megyei, 119 járási, 381 városi és 10 városi kerületi (Kijevben) tvb jött létre. Kárpátalján 18 territoriális választási bizottság alakult.

Kormánypárti túlsúly

A választási előkészületeket kisebb zúgolódás kísérte az ellenzéki oldalon, miután a sajtó utánaszámolt, s kiderült, hogy a 22 megalakított megyei territoriális választási bizottságból 13-ban,  ezenkívül még a kijevi városiban is a Nép Szolgája párt által ajánlott személy lett az elnök, emellett háromban az elnökhelyettest és ötben a bizottsági titkárt is a kormánypárt adja.

Összehasonlításképpen: a legnagyobb ellenzéki párt, az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) kénytelen beérni két bizottsági elnöki, öt elnökhelyettesi és három bizottsági titkári tisztséggel. Az Európai Szolidaritásnak egy bizottsági elnök, nyolc elnökhelyettes és három titkár „jutott”.

Mindjárt szögezzük le, ez az „egyoldalúság” a megyei tvb-k élén csöppet sem törvénytelen. Éppen hogy így törvényes a dolog igazán, hiszen a Választási törvénykönyvet lényegében a kormánypárt „írta”. Ezenkívül – mutattak rá szakértők a 112 Ukrajina tévécsatorna minapi műsorában – megmutatkozik, hogy tavaly ősszel 12 tagot delegálhatott a 17 tagú CVK-ba a Nép Szolgája.

A kormánypárt részéről természetesen kategorikusan visszautasítanak minden efféle összeesküvés-elméletet. Olekszandr Kornyijenko, a Nép Szolgája frakcióvezető-helyettese újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, a jelenség hátterében pusztán annyi áll, hogy a bizottsági vezetőket tapasztalatuk figyelembe vételével nevezik ki, ők pedig tapasztalt embereket ajánlottak bizottsági tagoknak.

„Technikai” pártok

Ha valakinek mindez nem lenne elég ok a morgolódásra, ellenzéki szakértők rámutatnak, hogy a kormánypárt jelöltjei mellett néhány úgynevezett „technikai párt” képviselői is bekerültek a territoriális választási bizottságokba, akik a „nép szolgáival” együtt akár a többséget is megszerezhetik ezekben a testületekben. Technikai pártként mások mellett a nemrég alakult, s a Nép Szolgájához hasonlóan Ihor Kolomojszkij oligarchával hírbe hozott A jövőért elnevezésű politikai képződményt emlegetik, illetve az Ukrán Nők Szolidaritása Pártot (SZZSU).

Mint ismeretes, a territoriális választási bizottságokba kötelezően beválasztják a parlamenti pártok 2-2 jelöltjét (amennyiben ajánlottak jelölteket), továbbá a valamely politikai párt helyi szervezetével megállapodást kötött parlamenti képviselőcsoportok 1-1 jelöltjét. A többi bizottsági tagot a politikai pártok helyi szervezeteinek jelöltjei közül sorsolják ki (pártonként legfeljebb egy személyt). Nemrég A Jövőért párt az azonos nevű parlamenti képviselőcsoporttal, míg az SZZSU a Bizalom képviselőcsoporttal kötött választási együttműködési megállapodást. Miután a parlamentben mindkét képviselőcsoport nagyszerűen együtt tud működni a kormánypárttal, elemzők nem alaptalanul feltételezik, hogy a választási bizottságokban is összhang alakul majd ki a jelöltjeik között.

Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy a Nép Szolgája választási csalásra készülne, mutatott rá mások mellett Olekszandr Csernenko volt parlamenti képviselő a strana.ua-nak nyilatkozva. Bizonyos azonban, teszi hozzá a szakértő, hogy nem véletlenül teszik, amit tesznek, nyilván ellenőrzésük alatt akarják tartani a tvb-ket. Hogy miért? Csernenko szerint a választási bizottságok tagjainak módjukban áll befolyásolni a választások menetét, például oly módon, hogy megkérdőjelezik a számukra kedvezőtlen szavazási eredmények hitelességét.

Ez nem a helyiekről szól?

Kárpátalja azon régiók egyike, amelyekben történetesen az ellenzéké lett a megyei territoriális választási bizottság irányítása, amennyiben a testület élére Jurij Feketét nevezték ki a Haza párt képviseletében. Ezzel együtt a megyei tvb összetétele amolyan állatorvosi lóként szemlélteti a jelenlegi választási rendszer hiányosságait. Számunkra, kárpátaljai magyarok számára különösen az lehet fájó, hogy miközben a Haza, az Európai Szolidaritás, a Hang, az OPZZS, a Nép Szolgája és A Jövőért pártoknak is két-két embere lesz a 18 fős bizottságban, amelyben még az Ukrán Nők Szolidaritása Párt is képviseltetheti magát egyéb kevéssé ismert és súlytalan politikai képződmények jelöltjeivel egyetemben, a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt jelöltjeit nem választották be a testületbe.

Ezen a ponton fontos jelezni, hogy a bizottsági képviselet, pontosabban szólva a hiányának problémája nem csupán a kisebbségeket érinti. Azért mégiscsak van abban valami furcsa, hogy a helyhatósági választásokon a megyei territoriális választási bizottságban egyetlen helyi, azaz kárpátaljai politikai erő sem képviseltetheti magát. Persze megint csak jelezni szükséges: a hatályos jogszabályok értelmében ez így nem törvénytelen.

Hét magyar a járási és városi bizottságokban

Az alsóbb szintű, azaz járási és városi territoriális választási bizottságokból Kárpátalján 17 alakult. Ami a magyarok által jelentősebb számban lakott járásokat illeti, figyelemre méltó, hogy a beregszászi járási territoriális választási bizottság elnöke valamilyen furcsa véletlen folytán éppen a Porosenko-féle hazafias-nacionalista párt, az Európai Szolidaritás jelöltje lett. A Nép Szolgája mindjárt három fővel van képviseltetve a 18 fős testületben. A „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt, a kárpátaljai magyarság s tulajdonképpen az egész kárpátaljai politikum képviseletében egyedül Tóth Tünde vehet részt a bizottság munkájában.

A CVK honlapjáról megtudhatjuk, hogy a munkácsi járási tvb-ben Glagola Galina képviseli a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Pártot. A Técsői járásban Oroszi Gabriella jutott be a tvb-be a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt jelöltjeként. De ezzel sajnos máris a végére értünk a magyarságot képviselő járási territoriális választási bizottsági tagok felsorolásának. Különösen fájó, hogy az ungvári járási tvb-ben egyik magyar párt képviselője sem válhatott bizottsági taggá.

Hasonlóan gyászos a helyzet a városi territoriális választási bizottságokban. A beregszászi tvb-be például egyetlen magyar érdekvédelmi szervezet jelöltje sem „fért be”, sőt magyar ember sem sok. Ugyanez a helyzet Nagyszőlősön, Técsőn és Rahón is.

A munkácsi tvk-ban Kuruc Gergely képviseli a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Pártot, míg az ungváriban Tarics Zoltán, a husztiban Cubik László, a csapiban pedig Vecsorinszka Angéla láthat munkához.

Sajnálatos, hogy a jelek szerint az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt nem ajánlott tagjelölteket a territoriális választási bizottságokba, vagy ha mégis, azok egyikét sem választották be e testületekbe. Így egyedül a KMKSZ által jelölt hét bizottsági tag igyekszik képviselni a helyi magyarság érdekeit ott, ahol erre lehetőséget kapott.

(ntk)

Választási bizottságok: Régi motorosok új szerepben

Az OPORA civil jogvédő szervezetnek a Zakarpattya Online által közölt összeállításából megtudhatjuk, hogy a Kárpátalján létrehozott 18 territoriális választási bizottságba (tvb) összesen 321 személyt neveztek ki.

A bizottsági tagok közül 201, vagyis a többség nő. A gyengébbik nem egyenlőségéért küzdők annak is örülhetnek, hogy a 18 tvb-ből tizenkettő élére szintén nőt neveztek ki.

A kárpátaljai territoriális választási bizottságokban 35 párt képviselteti magát, a legtöbben, 45-en, a Nép Szolgája párt jelöltjei. Az OPZZS 44, a Haza 42, az Európai Szolidaritás 39, A Jövőért 27, az SZZSU 15, a Hang 13 bizottsági taggal képviselteti magát e testületekben.

Míg a fenti pártok jelöltjeit kötelező volt beválasztani a bizottságokba, a többi jelöltjei közül sorsolással választottak egy-egy személyt a még betöltetlen helyekre: Ukrán Parasztpárt (11 bizottsági tag Kárpátalján), Erő és Becsület (9), Új Politika (8), Palcsevszkij Győzelme (7), Hrojszman Ukrán Stratégiája (7), „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt (7), Andrij Baloga Csapata (5), Oleh Ljasko Radikális Pártja (4), Szülőföldünk Kárpátalja (4), Becsapott Ukránok (3), A Nép Előőrse (3), Sarij Pártja (3), Baloldali Erők Szövetsége (3), Bízz az Ügyekben (3), Sikeres Jövő (2), Köztársaság (2), Szövetség. Csernobil. Ukrajna (2), Bizalom (2), Ukrajnai Zöldek Pártja (2).

További kilenc pártnak egy-egy képviselője lesz a kárpátaljai territoriális választási bizottságokban: Önsegély Egyesülés, Miheil Szaakasvili Blokkja, Ukrán Néppárt, Összhang, A Mi Földünk, Ifjúságot a Hatalomba, Dmitro Holubov Blokkja, Polgári Pozíció, Zöldek.

Az OPORA rámutat, a bizottsági vezetők között számos olyan személyt találunk, akik a korábbi választások alkalmával is részt vettek a választási bizottságok munkájában, igaz, rendszerint nem ugyanazon pártok színeiben, mint amelyeket jelenleg képviselnek.

Például Marija Veszelszka most az Európai Szolidaritás színeiben lett a beregszászi járási tvb elnöke. A jogvédők ugyanakkor kiderítették, hogy egy azonos nevű személy volt 2012-ben a 73. számú választókerület bizottsági elnöke a Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem részéről.

A beregszászi városi tvb elnökhelyettesévé nevezték ki Jaroszlava Popfalusit az Európai Szolidaritás képviseletében. Ugyanakkor 2015-ben egy azonos nevű személy az Egységes Centrum párt jelöltjeként volt bizottsági tag.

Ami Ljudmila Nemirát, a nagyszőlősi városi tvb elnökét illeti, egy azonos nevű személy 2012-ben bizottsági titkár volt a parlamenti választásokon az Orosz Blokk részéről. A 2014. évi parlamenti választások alkalmával a Régiók Pártja színeiben lett a választási bizottság tagja.

Ritkaságszámba menő következetességgel tűnik ki kollégái közül Magdalina Szkomarovszka, aki idén a Haza párt képviseletében lett a huszti városi tvb elnöke. Egy azonos nevű személy a 2010. évi elnökválasztás alkalmával Julija Timosenko jelölt képviseletében volt a helyi választókerületi választási bizottság titkára. A 2012. évi parlamenti választások idején Julija Timosenko Blokkja képviseletében volt bizottsági tag. A 2014. évi elnök- és parlamenti választások alkalmával szintén Julija Timosenkót, illetve a Hazát képviselte a választási bizottságban, ahogyan 2015-ben, a legutóbbi helyhatósági választások alatt is.

(hk)