Nyelvi ombudsman: Közeleg az áttérés az ukrán nyelvre a szolgáltatások terén

2020. december 2., 11:43

Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman emlékeztetett, hogy 2021. január 16-tól a szolgáltató szektornak át kell térnie a kizárólag ukrán nyelvű kiszolgálásra – írja a korrespondent.net.

Más nyelven csak annak kérésére lehet majd kiszolgálni az ügyfelet – emlékeztetett a Facebook közösségi oldalon az ombudsman.

Tehát mindenki, aki szolgáltatást nyújt – függetlenül a tulajdonjog formájától –, köteles ukránul kiszolgálni a fogyasztókat, illetve tájékoztatást nyújtani az árukról és szolgáltatásokról Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény 30. cikkelye alapján.

„Szupermarketben és online áruházban, kávézóban, bankban, benzinkútnál, gyógyszertárban vagy könyvtárban – bárhol is légy, a kiszolgálásnak ukrán nyelvűnek kell lennie” – hangsúlyozta Kreminy.

A korrespondent.net egyebek mellett emlékeztet, hogy Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke véleményének adott hangot, miszerint az államnyelvről szóló hatályos törvény nem veszi figyelembe Ukrajna valamennyi polgárának érdekeit.

(korrespondent.net/Kárpátalja)