Kárpátaljai fiatal művészek tárlata Beregszászban

2020. december 16., 08:13 , 1037. szám

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára december 15-én került sor Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály kiállítótermében.

Olyan alkotások kaptak helyet a díszes teremben, melyeket szakmai zsűri válogatott ki a külképviselet által kiírt pályázatra beküldött alkotásokból. A felhívásra 16 és 30 év közötti kárpátaljai képzőművészek jelentkezhettek, személyenként három művel. A bemutatott alkotások között megtekinthetőek olaj- és akrilfestmények, grafikák, fotók, pólóminták és egy hímzett ruhaköltemény is.

Az alkalom kezdetén Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Szilágyi Mátyás főkonzulnak.

„Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését” – idézte Gogolt ünnepi beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul, majd hozzátette, hogy teljes mértékben egyetért az orosz íróval, hisz a művészet minden ága rendkívül komoly gondolatok közvetítésére képes. Reményeit fejezte ki aziránt, hogy a továbbiakban sikerül hagyományt teremteni, és minden évben megtekintésre bocsáthatnak majd egy téli tárlatot.

Az ünnepélyes megnyitón tiszteletét tette Andrij Csebikin, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia elnöke, a kiírt pályázat zsűrijének a vezetője, aki ünnepi beszédében elmondta, hogy a művészetnek nem maga az alkotás a lényege, hanem az, hogy az alkotó át tudja adni azokat az érzelmeket és gondolatokat, amelyek az ő fejében és szívében kavarognak a létrehozás folyamata alatt.

Ezt követően Kopriva Attila és Erfán Ferenc festőművészek, továbbá Matl Péter szobrászművész gratulált mindazoknak, akiknek a művei kiállításra kerültek Beregszászban, majd az alkotók elismerő oklevelet vehettek át.

A zsűri döntése alapján a harmadik helyezett Maszljanko Re­náta lett, második helyezett Petro Kerecsanin, míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Lakatos Szergej állhatott, aki Székesegyház című festményével lenyűgözte a zsűri tagjait.

A sok izgalmas, színvonalas munkára való tekintettel több különdíjat is kiosztottak. Az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia különdíját Kóródi Attila vehette át. A Boksay József Alapítvány különdíját Jana Mahejnak ítélték, a konzulátus különdíjait Mocsán Sándor és Varró Dorina kapta, a Pro Arte – Munkács civil szervezet különdíjában pedig Zsell Diána részesült, akinek Matl Péter, a szervezet elnöke egy Vereckei-hágó-makettet adott át. A Kárpát-régió Művészete és Kultúrája Fejlesztéséért és Megőrzéséért Szövetség különdíját Radvánszky Krisztina vehette át.

Ráadásként kiválasztottak tíz olyan tehetséges fiatal képzőművészt, akiket a zsűri tagjai képzőművészeti alkotótáborba invitáltak, ahol lehetőségük nyílik a kapcsolatépítésre és a gondolatcserére. A szerencsés fiatal művészek: Petro Kerecsanin, Kóródi Attila, Kurendás Anett, Lakatos Szergej, Jana Mahej, Maszljanko Renáta, Mocsán Sándor, Radvánszky Krisztina és Zsell Diána. A képzőművészeti tábort előreláthatólag jövő tavasszal rendezik meg.

SD