Magyarország 3,5 millió euró értékű lélegeztetőgép-adománnyal segíti Ukrajnát

2021. január 26., 14:50 , 1042. szám

Magyarország Kormánya újabb nagy összegű, 3,5 millió euró értékű lélegeztetőgép-adománnyal segíti Ukrajnát a Covid–19-járvány elleni védekezésben. Az 50 lélegeztetőgép – amelyek tíz nyugat- és kelet-ukrajnai megye 46 egészségügyi intézményébe kerülnek – átadására Beregszászban került sor január 26-án.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Lehel László, a lélegeztetőgépek Ukrajnába történő megérkezéséért és az ezzel járó adminisztrációs feladatokért felelős Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: a 2020 szeptemberében érkezett lélegeztetőgépekkel minden olyan kárpátaljai egészségügyi intézményt elláttak, ahol szükség volt az életet mentő gépre, ebből adódóan a jelenlegi szállítmány tíz megye összesen 46 intézményébe kerül. Az intézmények kiválasztásánál előzetesen egyeztettek az illetékes hatóságokkal, amelyek közölték, hol van szükség a lélegeztetőgépekre – fogalmazott Lehel László, hozzátéve: „A szállítmány innen indul el ma, munkatársaink pedig végig fogják kísérni, és gondoskodnak az átadásról és a lélegeztetőgépek beüzemeltetéséről egy ukrán cég közreműködésével.”

„Többször látogatást tettünk a beregszászi kórházban is, s azt láttuk, hogy szükség van a közös projekt támogatására, hiszen ez egy ukrán–magyar segítségnyújtás keretében kerül felújításra, s nemcsak a kórház, hanem a kórházi felszerelések is. Az idei évben lehetőségünk nyílik arra, hogy kórházi gépeket és berendezéseket is vásároljunk. Ennek az egyeztetését már megkezdtük, s reméljük, ezáltal jelentősen előre fog lépni a beregszászi kórház” – közölte Lehel László a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház felújítása kapcsán.

Az eseményen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, aki számos alkalommal tett látogatást Kárpátalján egy-egy jó célt képviselve. „Már a 2000-es évek előtt itt voltunk, itt van egy központunk, amely több mint húsz éve működik, és folyamatosan fejlődik. Nemcsak az itt élő magyaroknak, hanem az összes többi nemzetiségnek is adunk itt munkát és szociális ellátást, az idén pedig megnyílik az óvodánk és bölcsődénk is, amelyet a város vezetésével együtt gondoltunk ki és fogjuk működtetni” – emelte ki a segélyszervezet munkájáról szólva.

„Nagyon örültek az ukrán partnereink, hogy hoztuk ezeket a lélegeztetőgépeket. Nemcsak arról gondoskodunk, hogy idáig elhoztuk, hanem a tíz megyébe is el fogjuk juttatni, valamint arról is gondoskodunk, hogy mindegyik kórházba az általunk felkért mérnökök beállítsák és üzemeltessék azokat” – nyilatkozta az adományról Lévai Anikó.

Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója köszönetet mondott minden megye nevében, ahová a lélegeztetőgépek kerülni fognak, s mint fogalmazott: „Ez a jó szándék jelképe [...] és példamutatás, hogyan kell együtt élni és segíteni egymást.”

A Covid–19 elleni védekezésben minden emberi élet számít, s ha az adományként érkezett lélegeztetőgépek akár egyetlen életet megmentenek, a magyarországi segítség már elérte célját.

CsA