A járvány miatt szűk körű rendezvényeket tartottak Erdélyben a székely szabadság napján

2021. március 17., 15:46 , 1049. szám

A koronavírus-járvány miatt csak szűk körű rendezvényeket tartottak Erdélyben a székely szabadság napján, az 1852-es Habsburg-ellenes székely szervezkedést vezetők kivégzésének évfordulóján.

Sepsiszentgyörgyön mintegy háromszázan gyűltek össze a szakadó hóesésben a Turul-szobornál, hogy a székely szabadság hőseire emlékezzenek.

Ünnepi beszédében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kijelentette: a székely szabadság eszmény, amelyért évszázadokon át küzdeni kellett, és amelyről akkor is beszélni kell, „amikor két székely fiatal ártatlanul senyved a román börtönökben” – utalt a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyére.

Izsák Balázs kijelentette: a világjárvány közepén, a tavaszi hóesésben is van ok optimizmusra. Arra emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt vált lehetővé, hogy az Európai Unió polgárai uniós törvényeket kezdeményezzenek az európai polgári kezdeményezés intézménye által. Felidézte: az SZNT akkor fogalmazta meg a jelmondatát, hogy „Székelyföldért megmozgatjuk Európát!”, és indította el a nemzeti régiók polgári kezdeményezését. Úgy vélte: a kezdeményezés máris sikeres, hiszen 1,4 millió európai polgár támogatta aláírásával, és tíz tagállamban sikerült a küszöbértéknél több aláírást összegyűjteni.

Marosvásárhelyen szabadtéri fotókiállítással idézték azokat a megemlékezéseket – és a Székelyföld területi autonómiáját követelő rendezvényeket –, amelyeket az elmúlt években március tizedikén tartottak a városban.

Az SZNT 2013-ban nyilvánította a székely szabadság napjává március tizedikét. 1854-ben ezen a napon végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt.

(MTI/Kárpátalja)