„Szindikális operettgála” a Kosztolányi-színházban

2021. március 31., 11:17 , 1051. szám

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színészei úgy döntöttek, hogy nem tűrik tovább a jelen állapotokat, ezért létrehozták saját szakszervezetüket, A Csókos Asszony Lovagjait. Ez a kerettörténete a szabadkai színház legújabb előadásának, amelynek bemutatóját március 30-ára tűzték ki. A bemutató kapcsán tartottak múlt csütörtökön sajtótájékoztatót a produkció résztvevői.

– Tavaly kezdtük a munkát, de egy éve, márciusban a járvány kitörése miatt le is álltunk vele. Végre eljutottunk oda, hogy a bemutató előtt állunk – foglalta össze az előzményeket Urbán András rendező-igazgató.

A darabban 15 dal hallható, ebből 10 Szerda Árpád eredeti szerzeménye, de elhangzanak Kálmán Imre-szerzemények is a jogvédő iroda engedélyével, tudatta a rendező.

Sok olyan jelenete van az előadásnak, amely a színészek improvizációi alapján született, és Szerda Árpád zeneszerzőnek is komoly szerepe van a darabban szövegíróként, dalszerzőként is, mondta el Urbán András, majd az előadás műfajára is magyarázattal szolgált: „A produkció két óra időtartamú tömény zenés, táncos, humoros varieté. Az operettet egy felszínes, sekélyes műfajként éljük meg, de amint Gerold László rámutatott, a kezdetekkor még ironikus, cinikus, bátor, provokatív volt politikai értelemben is, egy szemtelen műfajnak indult. Valójában mi az ősoperetthez akartunk visszatérni” – fogalmazott a rendező.

(vajma.info/Kárpátalja)