Kettős állampolgárság: új mező jelenik meg a vagyonnyilatkozatban

2021. július 17., 10:29

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntése értelmében új mező jelenik meg a vagyonnyilatkozatban arról, rendelkezik-e a nyilatkozattevő más országok állampolgárságával – jelentette ki a testület ülése után tartott sajtótájékoztatóján Olekszij Danyilov, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Az RNBO titkára elmondta, hogy tárgyaltak a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatról, amelyet a kabinetnek szeptemberig kell kidolgoznia.

„Bizonyos kiegészítéssel láttuk el ezt a határozatot arra vonatkozóan, hogy mindazoknak, akik a korrupció megelőzéséről szóló törvénynek megfelelően vagyonnyilatkozatot töltenek ki, feltétlenül hozzá kell adni egy mezőt erről, hogy rendelkeznek-e ezek az emberek más országok állampolgárságával vagy tartózkodási engedéllyel egyik vagy másik országban.

Ez kötelező lesz a nyilatkozatot kitöltő állampolgárok számára, akik – emlékeztetnék – körülbelül egymilliónyian vannak évente.

Ha a Legfelső Tanács elfogadja az oligarchákról szóló törvényt, akkor nekik is vagyonnyilatkozatot kell kitölteniük, feltüntetve benne más állampolgárság meglétét” – közölte Danyilov.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, az RNBO februárban adott megbízást a kormánynak, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot a kettős állampolgárságú ukránok kimutatásáról.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)