Virágzástól sziromhullásig

Az almaültetvény komplex biológiai növényvédelme, összefoglaló (III.)

2021. július 17., 09:43 , 1066. szám

A gyümölcstermesztésben a virágzás mindent eldöntő időszak, mely általában 3-4 hétig tart. Ekkor válik láthatóvá a termesztő, illetve a beporzó rovarok munkája. Mivel ebben a kritikus időszakban a kártevők és a kórokozók jelentős számban jelen lehetnek ültetvényünkben, ezért különösen fontos a védekezés.

Ebben az időszakban a legfontosabb a varasodás elleni védekezés, mivel ekkor éri el a kórokozó a legfertőzőbb állapotát (aszkospórás állapot). A sziromlevelek megjelenésével kerüljük a réztartalmú hatóanyagok kijuttatását, mivel perzselést okoznak a virágon. A virágzás időszakában kizárólag a kéntartalmú készítmények alkalmazása javasolt a biotermesztésben. A kén hatóanyagokkal 0,2–0,4%-os oldattöménységgel permetezzünk, lehetőleg késő délután vagy este, mivel az erős napsugárzás a kén hatóanyaggal párosulva szintén perzselést okozhat. A varasodással szemben ellenálló fajták esetében elegendő heti két alkalommal permetezni. A hatásfok javítása érdekében tapadásfokozó készítményeket ajánlott hozzákeverni a permetléhez, amilyen például a Biosol, a Bioratio vagy a káliszappan.

A fogékony fajták esetében kivételt kell tennünk, és bele kell törődnünk a virágok perzselésébe, ha meg akarjuk védeni ültetvényünket. A varasodásra érzékeny almafajtáknál járványveszélykor heti egy alkalommal ajánlott egynegyed dózis réz-hidroxid hozzákeverése a kén hatóanyaghoz a megfelelő védelem érdekében. Itt jegyezném meg, hogy a réz-hidroxid perzsel a legkevésbé a réztartalmú hatóanyagok közül. Ha nem védekezünk megfelelően, a termés jelentős része odaveszhet, tehát jobb választás a perzselés, mint a varasodás.

A kén és esetenként az alacsony dózisú réz-hidroxid kijuttatásával a lisztharmat kártétele ellen is megfelelően védekezünk.

Ebben az időszakban ugyancsak figyelnünk kell a tűzelhalás kártételére. Amennyiben találunk bakteriális ágelhalást, heti egy alkalommal mindenképpen védekeznünk kell a következő engedélyezett biokészítmények valamelyikével: Blossom Protect A és B, Erwiphage PLUS stb.

A rovarkártevők ebben az időszakban jelennek meg tömegesen. Ha a cserebogarak, sodrómolyok, almafaszitkár ellen az előző cikkünkben (lásd a Kárpátalja 1064. számát!) leírtak szerint kihelyeztük a feromon- és színcsapdákat, akkor biztosítottuk az elérhető védettséget ültetvényünk számára a virágzás idejére.

Az aknázómolyok tömeges megjelenése is erre az időszakra tehető. Bioültetvényben csak akkor kell ellenük védekeznünk, ha a kártétel az állomány 30%-át érinti. Amennyiben csak nyomokban fedezhető fel a kártevő, nem szükséges védekeznünk ebben az időszakban. A kártevő tömeges megjelenése esetén olajos készítményekkel védekezhetünk, az almamoly elleni védekezéssel azonos időben.

Az aknázómolyok elleni védekezésre nem szükséges nagy hangsúlyt fektetnünk, annál jobban kell figyelnünk az almailonca hernyójára és az almamolyra. Korábbi írásainkban az ellenük való védekezést részletesen taglaltuk. A már az előző hetekben kihelyezett feromon- és színcsapdákra alapozva időzítsük a védekezést. Amennyiben 4-5 egyedet fogtak a csapdák, mindent vessünk be ellenük, mivel a termés 60–80%-át is képesek tönkretenni. Az ellenük bevethető „fegyverek” arzenálja: feromoncsapdák, légtérterítés, színcsapdák stb., illetve az engedélyezett biokészítmények: Madex, Granupom, Carposin, Carpovirusine, Trichogramma ssp. stb. Ha a feromon- és színcsapdák már nem fognak új egyedeket, akkor kis időre lazíthatunk. A virágzás időszakában általában 3–6 permetezés szükséges a megfelelő védelem érdekében.

Itt jegyezném meg, hogy biotermesztésben a permetezés hatékonysága közel sem azonos a vegyszeres permetezés hatásfokával, vagyis mindig lesz az ültetvényben olyan kártevő, amely túléli a beavatkozást, és újból elszaporodhat a későbbiekben. Nem is az a cél, hogy az utolsó darabig kiirtsuk a kártevőket, hanem hogy egyedszámukat a gazdasági károkozás szintje alá csökkentsük.

A sziromhullás kezdetével további kártevőkre is számítanunk kell, mégpedig a pajzstetvekre. Az ellenük való védekezés időzítése céljából (általában április közepe) helyezzünk ki fehér, ragadós színcsapdákat, s tömeges fogás esetén védekezzünk ellenük olajos készítményekkel.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza