Új fertőző vírusfaj a paradicsomállományban

2021. augusztus 9., 14:32 , 1069. szám

Az elmúlt hetekben sok cikket lehetett olvasni a világhálón az idén Magyarországon is megjelent új vírusról, amely a paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus  (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV) néven ismert. 2018 óta Európa számos országában felütötte már a fejét, és idén Magyarországon egy Csongrád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolták a jelenlétét. Mivel már ilyen „közel” van Kárpátaljához, illetve az itt élő és gazdálkodó termelőkhöz az új kórokozó, az alábbiakban ismertetjük a vírus tüneteit és a megelőzés lehetőségeit.

A vírus legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, vadon élő gazdanövényei a fekete csucsor (Solanum nigrum) és a kőfali libatop (Chenopodium murale).

A betegség tünetei

A tünetek a paradicsom levelén és a termésén egyaránt észlelhetők. Leginkább a növény felső levelein jelentkeznek a szimptómák, ilyenkor a beteg levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok tűnnek fel rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez.

A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, ezért friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, eldeformálódhatnak. A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag-ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza.

A ToBRFV könnyen terjed mechanikai úton, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a ter­mesztőrendszerekben a higiéniai szabályok betartására.

A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal is, de a legnagyobb veszély abban rejlik, hogy fertőzőképes tud maradni mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt edényeken, így könnyen átvihető az egyik hajtatólétesítményből a másikba. Fertőzött területről származó paradicsomterméssel is eljuthat nagyobb távolságra.

A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamovírusokra (T MV, ToMV) kifejlesztett T M–22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet, így a rezisztens fajtákat is megfertőzheti.

A betegség megelőzése

Ahhoz, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát, a következőket indokolt szem előtt tartanunk:

• megbízható forrásból szerezzük be a szaporítóanyagot;

• biztosítsuk a jó táp­anyag-ellátottságot;

• a növényeket megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyok között neveljük;

• tartsuk egyensúlyban a növények vegetatív és generatív részeit;

• távolítsuk el a növényállományból a fertőzés tüneteit mutató példányokat;

• alkalmazzunk higiéniai eljárásokat mind az állomány, mind az eszközök vonatkozásában:

• a mechanikai eszközök fertőtlenítése különböző fertőtlenítőszerek (pl. Hypo) alkalmazásával;

• egy népi gyógymód alkalmazása: aludttejbe mártva folyamatosan fertőtlenítsük a paradicsom fitotechnikai munkái során alkalmazott eszközöket (metszőolló, kés, kesztyű), mivel az aludttej fertőtlenítő hatással rendelkezik.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza