Elmarad a várttól az ukrán GDP növekedése

2021. szeptember 17., 20:33

Ukrajnában idén lassult a gazdaság helyreállásának üteme: a várt 4,6% helyett 4,1%-kal nő a GDP. A jelenséget az év elején a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozó intézkedésekkel magyarázzák – írja a korrespondent.net a 2022. évi költségvetés tervezetéhez benyújtott indoklás alapján.

„Ezt a helyzetet elsősorban az idézte elő, hogy 2021 első negyedévében Ukrajnában előre nem látható módon bevezették a „lockdownt” (január 8. és 24. között), az adaptív karantén normáira való áttérést (február–március első tíz napja), szigorították a karanténintézkedéseket március végén bizonyos régiókban. Végeredményben mindez negatívan befolyásolta a termelést és a szolgáltató szektor tevékenységét” – áll a dokumentumban.

A költségvetési tervezet szerzői megjegyzik, a nominális GDP volumene 2021-ben várhatóan 4808,5 milliárd hrivnya lesz, ami valamivel több, mint a 2021-es költségvetés tervezetében figyelembe vett 4 505,9 milliárd hr, főként a ipari és a mezőgazdasági termékek árindexe, a fogyasztói árindex gyorsuló növekedése, és ennek megfelelően a GDP-deflátor magasabb értéke miatt.

„Az idei gyorsuló drágulás globális jelenség, és főleg a rendkívül lágy monetáris politika és a világ vezető országai által bevezetett egyéb ösztönző intézkedések hatásával magyarázható, a kereslet gyors válság utáni fellendülése közepette. Az általános vélekedés szerint azonban az inflációs tényezők a világgazdaságban átmenetiek” – olvasható az indoklásban. A szerzők szerint már a közeljövőben várható az árnövekedés visszatérése a célparaméterekhez.

(korrespondent.net/Kárpátalja)