Hulladékgazdálkodási nap az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban

2021. szeptember 24., 09:43 , 1077. szám

Újabb tematikus estét tartottak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban szeptember 23-án. Ez alkalommal a hulladékgazdálkodásé, a helyes és tudatos hulladékgyűjtésé és -szelektálásé volt a főszerep.

Igaz, az idei tanév még csak egy hónapja tart, de már megszoktuk, hogy az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium bővelkedik az érdekesebbnél érdekesebb programokban.

Hétről hétre filmestek szórakoztatják a kollégium lakóit és mindenkit, aki szeretne moziminőségben megtekinteni egy-egy szórakoztató, de mégis tanulságos filmet. Emellett a kollégium vezetői igyekeznek minden korosztály széles körű igényeit kielégíteni a megszokott, havonta egyszer megrendezésre kerülő Ortutay-estékkel, valamint a mindig változó és aktualitásokat felvonultató tematikus estékkel.

Szeptember utolsó ilyen rendezvényén a tudatos hulladékgazdálkodás és szelektív hulladékgyűjtés került terítékre, hisz ha tisztábbá, élhetőbbé akarjuk tenni környezetünket, azt meg kell tanítanunk minden korosztálynak, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Ez alkalommal egy félig magyar, félig ukrán gyökerekkel rendelkező természetfilmes, Ljasuk Dimitry A Tisza nevében című, a kárpátaljai hulladékproblémáról szóló 55 perces dokumentumfilmjét láthatták az érdeklődők.

A film négy országban – Ukrajnában, Magyarországon, Szerbiában és Romániában – játszódik. A rendező egyedi módon igyekszik bemutatni a környezetszennyezés határokon átívelő problémáját több szereplő érzésein és történetein keresztül. Fő célja ezzel a probléma okainak feltárása és megértése, az eddigi megoldások bemutatása és újabbak keresése.

„Folyóink szennyezettsége növekszik, sürget az idő a cselekvésre” – hangzik el a filmben. A Tiszát érintő műanyag és egyéb anyagok általi szennyezés pusztítja a folyó flóráját és faunáját, emellett elcsúfítja partjait. Viktor Bucsinszki (Beregszász) és Franz Béla (Kőrösmező) kárpátaljai környezetvédők a probléma enyhítésére néhány éve nyitottak egy-egy kisebb, ám annál hatékonyabb hulladékkezelő udvart, ahol szelektíven csoportosítják a hulladékot. A filmben a rendező személyesen kíséri végig küzdelmes hétköznapjaikat.

A dokumentumfilm egyik célja, hogy fényt derítsenek a kárpátaljai, sőt az egész Kárpát-medencei hulladékprobléma okaira, és lehetséges megoldásokat keressenek ezekre. Végigkísérhetjük a hulladék útját a forrástól, azaz a Fekete- és a Fehér-Tiszától egészen a Fekete-tengerig, közben pedig láthatjuk, hogy ez a probléma nem csupán egy nemzetet, hanem a Kárpát-medence több országát is érinti.

Sok ország tevékeny részt vállal abban, hogy a hulladék problémáját orvosolják, de ahhoz, hogy valóban változás történjen, mindenkinek tennie és változtatnia kell! Azonban sok olyan eseménnyel és helyzettel szembesülünk eközben, amely nagyban megnehezíti a szebb és tisztább környezetünk jövőképét. Ilyen például a rahói szeméttelep problémája is, közvetlenül a Tisza partján, ahol kétszáz méter hosszan közel tizenöt méter magas szeméthegyek „ékesítik” a Tisza festői szépségét. Ezért fordul a rendező Ukrajna elnökéhez, Volodimir Zelenszkijhez, hiszen maga a film egy üzenet az elnökhöz a Tisza nevében.

A film megtekintését követően – hogy a látott és hallott információ a gyakorlatban is hasznosíthatóvá váljon – a kollégium vezetői egy PET-palack-prést és egy hulladékgyűjtőt adtak át a szakkollégium diákjai számára, hiszen minden nagy dolog kicsiben kezdődik.

Mától kezdve a kollégium lakói is hozzájárulhatnak a tisztább és élhetőbb környezet megvalósításához, hiszen nekik csak egy mozdulat, környezetünknek – kicsiny városunktól egészen a Kárpát-medencéig – viszont hatalmas segítség.

Kopinczu Krisztián