A felvidéki magyarság vezetőjét is kitiltották Ukrajnából

Forró Krisztiánnal nem közölték kitiltásának okát

2021. november 4., 14:32 , 1083. szám

A felvidéki Szövetség párt elnöke, Forró Krisztián 2021. november 3-án, kisebb küldöttség élén Ungvárra tartott, eleget téve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség meghívásának. Az ukrán határőrség munkatársai nem engedték be az országba a szlovákiai magyar politikust. Közölték vele, hogy az illetékes ukrán állami szervek döntése alapján 2023. október 26-ig ki van tiltva Ukrajnából.

Forró Krisztián a TV 21 Ungvár televíziónak telefonon elmondta: „Nagy örömmel készültem Ungvárra. Amikor a határon át akartam menni, azt mondták a határőrök, hogy nem engednek be az országba, tiltólistán vagyok. Az útlevelembe beleütötték, hogy 2023. október 26-ig nem léphetek be Ukrajna területére. Adtak egy ukrán nyelvű formanyomtatványt kitöltve a nevemre. Bevallom őszintén, hogy nem tudom pontosan, hogy mi van rajta, mert nem értek ukránul. Én soha nem voltam még Ukrajnában eddig, ezért is örültem, hogy végre eljutok. Nincs semmi olyan, amit az országgal szemben elkövettem volna, vagy amire lehetne hivatkozni. Semmilyen más országban sem folyik ellenem eljárás. Tehát tényleg nem értem, hogy mi ennek a kitiltásnak az oka. Amikor magyarázatot kértem, a vámosok nem tudtak semmit mondani, azt mondták, hogy rajta vagyok egy listán, ők ennek a szellemében járnak el.”

A politikus közösségi oldalán közzétette az ukrán hatóságoktól kapott, ukrán nyelvű iratot, amelyből mindössze annyi derül ki, hogy Forró Krisztiántól, a Szlovák Köztársaság állampolgárától az illetékes ukrán hatóság döntése alapján tagadják meg az Ukrajnába történő belépés lehetőségét. De az, hogy konkrétan melyik az az illetékes hatóság és miért hozott ilyen döntést, már nem derül ki a dokumentumból. Forró jelezte, hogy Szlovákia külügyminiszteréhez, Ivan Korčokhoz fordul, hogy vegye fel a kapcsolatot ukrán kollégájával, és tisztázza, mi alapján döntöttek az ukrán hatóságok egy szlovák, európai uniós állampolgár kitiltásáról.

Az ügyben a KMKSZ Elnöksége nyilatkozatot fogadott el, melyet ITT olvashatnak.

dózsa