Oroszországból importál melegházi uborkát Ukrajna

2021. november 21., 09:44

Ukrajna első alkalommal importál melegházi uborkát Oroszországból – jelentette az UNIAN hírügynökség az east-fruit.com nyomán.

A kiadvány szerint az orosz uborka importja a 10 százalékos vámot figyelembe véve is nyereségesnek bizonyult.

„Az ukrán uborka kínálata a piacon nagyon korlátozott – csak néhány kombinát szállít, így az ukrán uborka ára viszonylag magas – 38–45 hrivnya/kg (1,44–1,70 USD/kg)” – mondja Jevhen Kuzin, a fruit-inform.com nemzetközi projektjeinek vezetője.

„Az orosz uborka a versenytársak közül a legalacsonyabb áron kerül piacra, mert Oroszországban most csökkenő tendenciát mutat az uborka ára” – jelezte Kuzin.

A sima uborkát Oroszországban akár kilogrammonként 0,82–1,09 dollárért is meg lehet vásárolni, a rövid, gumós uborkát pedig kilogrammonként 1,23–1,64 dollárért.

2021 januárja és augusztusa között Ukrajna 12,1 ezer tonna, az év ezen időszakában rekordmennyiségűnek számító friss uborkát importált. A fő beszállítók Törökország és Fehéroroszország voltak.

Ugyanebben az időszakban Ukrajnából 4 ezer tonna uborkát exportáltak. Az előző év azonos időszakához képest a 2,3-szorosára nőtt a kivitel – emlékeztet az UNIAN.

(unian.ua/Kárpátalja)