A gázlekapcsolásról

2021. december 14., 09:44 , 1087. szám

„Egyre gyakrabban kerül szóba településünkön és a sajtóban is, hogy ha nem fizetünk a gázért, levághatják a vezetéket, és akkor ottmaradunk a fűtetlen lakásban. Nehéz elhinni, hogy ez szinte bárkivel megtörténhet napjainkban. Mi a teendő, ha az ember mégis ilyen helyzetbe kerül?”

– A gázszolgáltatónak valóban joga van megszüntetni a szolgáltatást, ha a fogyasztó, a szolgáltatást igénybe vevő polgár nem fizet. Tudni kell azonban, hogy ennek az eljárásnak szigorú előírásai, szabályai vannak, amelyeket minden esetben maradéktalanul be kell tartani.

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, milyen esetekben van lehetőség a gázszolgáltatás megszüntetésére. A választ kérdésünkre A gázelosztó rendszerek kódexe (Кодекс газорозподільних систем) VI. részének 7. pontjában találjuk.

A főbb okok a következők:

• gázlekapcsolás nemfizetés miatt;

• a fogyasztó kérésére és saját kérvénye nyomán;

• a földgáz jogosulatlan fogyasztása vagy a mérőkészülék működésébe való beavatkozás;

• a gázellátás jogosulatlan helyreállítása;

• baleset elhárítása vagy javítási munkálatok végzése;

• a földgáz jogosulatlan felhasználása miatti tartozás;

• az objektumhoz való hozzáférés megtagadása az üzemeltetőtől a gázelosztó rendszerek és a gázzal üzemelő berendezések ellenőrzése céljából stb.

A gyakorlatban oka lehet még a szolgáltatás megszüntetésének, ha a fogyasztó nem rendelkezik érvényes szerződéssel, vagy megtagadja a szerződéskötést a szolgáltatóval; ha nem tudja felmutatni az adott ingatlan tulajdonjogát igazoló dokumentumokat, ami lehetetlenné teszi a szerződéskötést; ha a tömbház egyes lakói tartozásokat halmoznak fel.

Ha a szolgáltató megszünteti a gázszolgáltatást, mindenekelőtt tisztázni kell az intézkedés okát. Követelni kell a lekapcsolási jegyzőkönyvet, amelyben fel kell, hogy legyenek tüntetve az intézkedés okai. Ha a jegyzőkönyvet nem adják ki, forduljon megkereséssel ez ügyben a szolgáltató helyi vezetőjéhez, s kérjen írásbeli választ a kérvényére. Amennyiben nem érkezik írásbeli válasz, tudja meg a cég forródrótjának telefonszámát, s így követelje az írásbeli választ. Semmi esetre ne kövesse el azt a hibát, hogy önkényesen újra csatlakoztatja készülékeit a gázvezetékrendszerhez! Ezt nem szankcionált beavatkozásnak fogják minősíteni az ön részéről, s igen jelentős bírságokat szabhatnak ki érte – még akkor is, ha az általuk végrehajtott lekapcsolás utóbb törvénytelennek bizonyul. Végső megoldásként mindig ott a lehetőség, hogy perre vigye az ügyet, akkor a bíróság fogja a lekapcsolásra vonatkozó dokumentumok kiadására kényszeríteni a szolgáltatót.

Mivel a vita elmérgesedhet, a fogyasztónak célszerű már a kezdetek kezdetén lefényképezni az ingatlanához tartozó vezetékrendszert, a gázüzemű készülékeket. A felvételek tanúsítják a vezetékrendszer és a készülékek állapotát. Javasolt olyan fényképeket készíteni, amelyeken a dátum is szerepel. Ezeket a fotókat tegye el arra az esetre, ha a szolgáltató képviselői váratlanul megjelennének az otthonában, s alaptalan vádakkal illetnék, netán bírságokat szabnának ki önre.

Ami a lekapcsolás menetét illeti, ha arra tartozás miatt kerül sor, a szolgáltatónak legalább három nappal az intézkedés előtt írásban (ajánlott levél!) kell figyelmeztetnie erről a fogyasztót. (Lásd: Правила постачання природного газу, III. fejezet, 27. pont!) Jó tudni azonban, hogy a szolgáltató csak díjtartozás esetén köteles előre figyelmeztetni a fogyasztót a lekapcsolásra, minden egyéb esetben enélkül is eljárhat.

Bár a napi hírekből ítélve a szolgáltatók meglehetősen gyakran vétenek a szabályzat ellen a fogyasztók lekapcsolásakor, pusztán a formális szabálysértésekre hivatkozva igen nehéz pert nyerni ellenük. A fogyasztónak tényekkel kell előállnia igaza bizonyítására, például bemutatni, hogy nagyobb tartozást számoltak fel neki, mint amennyit valójában fogyasztott, esetleg a lekapcsolása pillanatára már törlesztette az előzetes megállapodásnak megfelelően a díjhátralékát, netán rámutatni, hogy alaptanul vádolják nem szankcionált beavatkozással a rendszerbe.

Ami a gázlekapcsolással összefüggő korlátozásokat illeti, azok változók. Augusztus 20-án például megszüntették azt a rendelkezést, amely tiltotta a lekapcsolást karantén idején. Sokszor teszik fel a kérdést, vajon lekapcsolhatják-e a fogyasztót a fűtési idény alatt. Elméletileg tilos lekapcsolni a fogyasztót tartozás miatt, amíg tart a fűtési idény, viszont télen is jogszerű az intézkedés nem szankcionált beavatkozás, baleset esetén.

Gyakori panasz, hogy a szolgáltató helytelenül számítja ki a tartozás összegét. Ilyenkor lehetőség van kérvényezni az újraszámítást, és részletes kimutatást kérni a felszámított tételekről. Ha a fogyasztó szerint az új kimutatás sem tükrözi a valóságot, jogában áll keresettel fordulni a bírósághoz.

Előfordul, hogy az emeletes lakóházban élő fogyasztót a szomszédjai tartozása miatt hagyják gáz nélkül. Jó tudni, hogy önt csak a saját tartozásai miatt kapcsolhatják le. Senki nem tehető felelőssé a szomszédjai cselekedeteiért. Mit sem változtat ezen, ha azzal magyarázzák az ön lekapcsolását, hogy műszakilag nem oldható meg másként a tartozók „gáztalanítása”. Ha a szolgáltató nem veszi figyelembe a panaszát, nyugodtan forduljon bírósághoz.

Egy másik vitás helyzet: azért kapcsolják le a gázt, mert az örökös ugyan átvette a hagyaték részét képező ingatlant, de nem kötött új szerződést a szolgáltatóval a maga nevében, mivel a közjegyző még nem készítette el a tulajdonjogot igazoló iratokat. Véleményem szerint a szolgáltató eljárása ilyenkor teljesen szabálytalan. Méltányolnia kellene a közjegyző igazolását a hagyatéki eljárás lefolytatásáról.

Megtörténhet, hogy baleset elhárítása címén zárják el azt a bizonyos gázcsapot. Ilyenkor célszerű megőrizni a jegyzőkönyvet, amelyben a szolgáltatás szüneteltetésének okaként a baleset-elhárítás szerepel. Előfordulhat ugyanis, hogy utóbb megpróbálják másként magyarázni a szolgáltatás kimaradását. Ebben az esetben a jegyzőkönyv bizonyítékul szolgálhat a bíróság előtt arra nézve, hogy nem ön okolható a történtek miatt.

A szolgáltató bármilyen szabálytalan eljárásával szemben elvben panaszt lehet tenni a nemzeti energetikai szabályozó bizottságnál (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – НКРЕКП), valamint a monopóliumellenes bizottságnál, ám ez meglehetősen ritkán vezet eredményre. Általában a rendőrségen tett feljelentés is csak abban az esetben hatásos, ha egy nagyobb közösség, például az utca vagy a falu lakói panaszolják be a szolgáltatót.

A leghatásosabb fórum a fogyasztó érdekeinek védelmére a bíróság. Igaz, egyben ez az érdekérvényesítés legidőigényesebb és legösszetettebb módja. Ezért, ha a tartozás nem jelentős, célszerűbb a szolgáltatóval való megegyezést választani. Ha viszont nagyobb összeg a tét, s úgy érzi, a szolgáltató nem hajlik a konfliktus méltányos rendezésére, ne fecsérelje az időt a hivataljárásra, hanem fogadjon ügyvédet, és forduljon mindjárt a bírósághoz.

hk