Ukrajna növelné a földgázimportot Magyarország irányából

2022. január 26., 10:37

Szeptember 30-ig meghosszabbították a Magyarországról Ukrajnába irányuló földgázszállítás garantált kapacitásait. Ebben egyezett meg az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője (Оператор ГТС України – OGTSZU) és a magyar rendszer-üzemeltető, az FGSZ Földgázszállító Zrt. – írja az OGTSZU sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

A tájékoztatás szerint a szolgáltatásokat megrendelő ügyfelek lehetőséget kaptak, hogy negyedévenkénti aukciókon kössék le az ukrajnai importhoz szükséges kapacitásokat.

A megállapodás még tesztüzemben működik, de az üzemeltetők azon dolgoznak, hogy a Magyarországról érkező import garantált kapacitásait állandósítsák, illetve maximalizálják azok szintjét.

Szerhij Makohon, az OGTSZU vezérigazgatója elmondta, hogy 2022. január 1-jétől az Ukrajnába irányuló gázimport garantált kapacitásait csaknem 30%-kal növelték, és új földgázforrásokhoz, köztük a horvátországi Krk szigetén található LNG-terminálhoz is hozzáférés nyílt.

Az OGTSZU és az FGSZ közötti megállapodás napi 8 millió köbméter (évi 2,9 milliárd köbméter) földgáz szállítását teszi lehetővé Magyarországról Ukrajnába.

(korrespondent.net/Kárpátalja)