A Kárpátaljai márkacsalád bemutatása: Ács Éva, az érzések hímzője

2022. február 1., 17:38 , 1093. szám

A kárpátaljai ember leleményessége legendás. Híresen kitartó, a jég hátán is megél. Szereti a szülőföldjét, amely táplálja, a hegyeket, amelyek hűsítik, a folyókat, amelyek szomját oltják. Szívesen vállalkozik, mert megszokta, hogy abból lesz valami, amit magától megold. De a kárpátaljai ember is csak közösségben lehet sikeres, hiszen tudja: „A magányos farkas elpusztul, a falka életben marad.” Hiába a világszínvonalú termék, hiába a rengeteg munka, önmagában senki nem tud hosszantartóan sikeres maradni.

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülállóan új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A szövetség 2020-ban hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatát, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez minden vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád 2021 elején indult útjára. Brandépítési programját a fiatal vállalkozók szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve folyamatos betartásuk eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Modernitás, egyediség, a hagyományok megújítása – ez a hármas egység jellemzi leginkább a Beregújfaluban élő Ács Éva munkásságát, aki az egyéni jegyeket magunkon viselő varrott és hímzett termékeivel hamar népszerűvé vált a minőségi áruk iránt fogékony vásárlók körében.

– Ha jól tudom, folyton bővülő termékskáláról beszélhetünk.

– Jelenleg mintegy húszféle egyedi varrott és hímzett terméket készítek, amelyek között az ökotáskák, a kispárnák és kötények egyaránt megtalálhatók, továbbá olyan sapkák, amelyeket egyedi mintázattal látok el. Egyre többen ismerik fel, hogy a tömegáruk világába új színt hoz, ha valami a megszokottnál egyben-másban eltér. Hogy mi az oka ennek? Könnyű belátni, arra csak a leggazdagabbaknak van pénzük, hogy egyedi tervezésű gépkocsival utazzanak, ám néhány egyéni jeleket magán viselő használati tárgynak bármelyikünk a tulajdonosa lehet. Illetve az is nagy öröm, ha ilyet ajándékozhat szeretteinek. Tapasztalatból tudom, még az érzelmeit többnyire ügyesen leplező férfi is elérzékenyül, ha olyan kötényt kap, amelyre az van ráhímezve, hogy a „A legjobb férj”, és a legkritikusabb hozzáállású anyós is engedékenyebbé és megbocsátóbbá válik, ha egy olyan feliratú párnával ajándékozzák meg, amelyre az van ráhímezve, hogy „A legjobb anyós”. Pláne, ha azt éppen a vejétől kapta. Gondolom, az „Apa büszkesége” vagy az „Anya szemefénye” feliratú pólót, pulóvert is kicsit másként viseli a gyermek, mint egy közönséges másikat. Lássuk be, időnként valamennyien pazarló életmódot folytatunk, ám a szeretetünk kifejezési formáival soha nem szabad fukarkodnunk.

– Tudatosan használ természetes alapanyagokat.

– Igen. Még a kezdetek kezdetén azért fogtam a vászon ökotáskák varrásába, hogy környezetemben részben leváltsuk a műanyag szatyrokat. A természettudatos szemlélet, annak népszerűsítése továbbra is fontos számomra.

– Szerencsésnek tarthatja magát, hogy olyan helyen él, ahol a vidék egyik legfőbb kincse, a beregi szőttes több évtizeddel ezelőtt újra életre kelt.

– Velem együtt sokan érezhetik így, mivel egyre többen kérik, hogy az átaluk kiszemelt ajándéktárgyat beregi motívumokkal díszítsem. Ezek közül a legnépszerűbbek a makkos, a szegfűs és a híres farkasnyomos díszítőelemek. Hadd áruljam el: titkon abban reménykedem, hogy a beregi szőttest és a keresztszemes hímzést csakhamar nem csupán a kárpátaljai magyar értéktár kiemelt darabjai között tartjuk majd számon, hanem az bekerül a magyarság legkiemelkedőbb tárgyi-szellemi értékei közé, és valamennyiünk büszkeségére a hungarikumok sorát gyarapítja majd.

– Úgy tudom, olyan hímzőgépet állítottak be nemrég, mely szinte minden műveletre alkalmas.

– Így igaz. Az Egán Ede-központ gazdaságfejlesztési pályázatán nyert tíztűs géppel akár portrékat is tudunk készíteni. A számítógépes program összeállításában a férjem nagy segítségemre van. Most még a tanulási fázis időszakát éljük, de a fejlődés folyamatos.

– Mit jelent önnek az, hogy immáron a Kárpátaljai márkacsalád tagjaként ajánlhatja termékeit?

– Közösséghez tartozni mindig nagyszerű dolog. Olyan közösségnek tagja lenni, ahol elismernek, segítenek és bátorítanak, egyrészről nagy szerencse, másrészről különleges megbecsülés. Én mindezeket egyszerre kapom meg a Kárpátaljai márkacsalád többi tagjától. A különböző vásárokon együtt vagyunk, a beszélgetések során közösen ötletelünk, tapasztalatainkat megosztjuk egymással, vevőkörünk figyelmébe ajánljuk a márkacsalád többi termékét. Mindez jelentősen segíti a brandépítés folyamatát. Hadd számoljak be az együtt gondolkodásunk egyik legutóbbi gyümölcséről. 2022 őszén, ha minden a tervek szerint halad, az újdonágokra fogékony kárpátaljai közönség megkóstolhatja, hogy voltaképpen milyen ízű az édesburgonyából készült lekvár. Nem árulok el titkot, a kézműves lekvárok készítőinek a batátát ehhez a mi családi gazdaságunk biztosítja majd.

            Eszenyi Gábor