Koronavírus: Itt a Molnupiravir

2022. február 3., 10:29 , 1094. szám

Az elmúlt napok kevés valóban pozitív hírének egyike, hogy az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a Molnupiravir gyógyszer sürgősségi alkalmazását a koronavírus-fertőzés kezelésére Ukrajnában. A tárca jelentése szerint költségvetési forrásból 300 000 adag Molnupiravirt vásárolnak. A Szabadság Rádió (SZR) ukrán változata annak járt utána, mennyire hatékony ez a gyógyszer a koronavírusos betegek kezelésében.

Miféle készítményről van szó?

A Molnupiravir klinikailag tesztelt, és jól bevált a Covid–19 enyhe vagy közepesen súlyos eseteinek kezelésére felnőtteknél.

„Ez egy közvetlen hatású vírusellenes gyógyszer, amely gátolja a vírus szaporodását. A Covid–19 kezelésére alkalmazzák, elsősorban a veszélyeztetett csoportokban, megakadályozandó az enyhe lefolyású betegség átmenetét közepes és súlyos állapotba” – közölték az egészségügyi tárcánál az SZR megkeresésére.

A gyógyszer 200 mg-os kapszulákban kapható, és nem igényel speciális tárolási feltételeket.

Kiknek való a készítmény?

Számos EU-ország, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is alkalmazza már ezt a gyógyszert a koronavírusos betegek veszélyeztetett csoportjainál, akik:  túlsúlyosak, elmúltak 60 évesek, cukorbetegségben szenvednek, szívbetegséggel élnek.

Hogyan hat?

A Molnupiravir egy közvetlen hatású vírusellenes gyógyszer, amely blokkolja a vírusnak a genetikai kód reprodukálásához szükséges enzimét. Ez megakadályozza a vírus elszaporodását és csökkenti a betegség súlyos lefolyásának kockázatát – mondta el a portálnak Alla Mironenko virológus professzor.

Kifejtette, ez a gyógyszer az első néhány napban, sőt órában a leghatékonyabb, amikor a páciensnél megjelennek a betegség első tünetei.

„Fontos, hogy bármilyen vírusellenes szert a betegség első két napjában alkalmazzanak, amikor a vírus még nem szaporodott el a szervezetben, és nem érintett minden sejtet. Ha a vírusellenes gyógyszereket később veszik be (nem az olyan fertőző betegségekről beszélünk, amilyen például a hepatitis, hanem a légúti megbetegedésekről), az jelentősen csökkenti a kezelés hatását” – hangsúlyozta Alla Mironenko.

A gyógyszer előnyei

A Molnupiravir alkalmazása sokszorosan csökkenti a koronavírusos betegek halálozási arányát, mondja Borisz Donszkoj immunológus.

„Természetesen nem arról beszélünk, hogy tízszeresen, hanem, hogy két-háromszorosan. De ez még így is jó, főleg, ha a kockázati csoportokhoz tartozó betegekről van szó” – mondja az immunológus.

A gyógyszer előnyei közé tartozik a kényelmes adagolási forma és a rövid szedési idő (legfeljebb 5 nap) – mondja Szvetlana Huk pulmonológus. Véleménye szerint ez egy jó lehetőség befolyást gyakorolni a koronavírus-fertőzés korai időszakára.

„A Merck cég által gyártott Molnupiraviren kívül a világ a Pfizer által előállított Paxlovid készítményt használja aktívan. Annak az alkalmazása boldogabbá tenne. Az idő megmutatja, hogy a gyakorlatban a Molnupiravir mennyire lesz képes csökkenteni a betegség intenzitását és időtartamát. De mindenképpen jó dolog az új gyógyszer, mert hiába állítják, hogy az Omikron enyhe törzs, mégis találkoztam már olyan esetekkel, amikor az általa fertőzött pácienseim súlyosan megbetegedtek. Ezért szívesen fogadunk itt minden lehetőséget” – fejtette ki a doktornő az SZR-nek nyilatkozva.

Az ukrán analóg

Általában a szakértők abból indulnak ki, hogy a Molnupiravir alkalmazása csökkenti a betegnapok számát, csökkenti a betegség lefolyásának súlyosságát, segít megelőzni a szövődményeket.

Alla Mironenko ugyanakkor jelezte, az ukrán vírusellenes gyógyszer, az Amizon, amelyet az influenza elleni küzdelemben használnak, átesett a klinikai vizsgálatokon, és a koronavírussal szemben is jól bevált: közepesen súlyos megbetegedés esetén a betegség időtartamát két nappal csökkentette.     

(zzz)