A körte komplex ökológiai növényvédelmi technológiája I.

2022. február 8., 18:47 , 1095. szám

Korábbi írásainkban alaposan kiveséztük a biológiai védekezés alapjait a körtetermesztésben. A következő két-három alkalommal szeretném olyan technológiai tervben összegezni a leírtakat, mely utat mutathat a helyi ökológiai (bio)termelőknek is.

Nyugalmi állapottól rügypattanásig

A téli ápolási munkálatokra általában mindig jut idő, de ha nem is, mindenképpen meg kell oldani a metszési munkákkal egyszerre, legyen szó akár kiskertről, akár körteültetvényről. A faápolási munkák közül az első a besűrűsödött koronájú fák ritkítása, az esetleges sebek kezelése, a száradó ágak eltávolítása, a gyümölcsmúmiák leszedése, illetve a kéregrepedések megtisztítása. A munka során figyeljünk oda az áttelelő pajzstetvekre, hernyóbábokra, hernyófészkekre. Amennyiben ilyen képződményekre bukkanunk, minden esetben távolítsuk el azokat a fákról (kaparjuk ki, vágjuk le, nyomjuk össze, stb.). Természetesen a lehullott, fertőzött növényi részeket minden esetben még rügypattanás előtt távolítsuk el az ültetvényből.

Fordítsunk különös figyelmet a lemosó permetezés alaposságára (ezt a műveletet előző cikkeinkben többször, részletesen leírtuk), mivel a körte bioter­mesztésében az első védvonalnak tekinthető.

A nyugalmi időszakban a körtelevélbolha jelenhet meg elsőként a körtefákon abban az esetben, ha tartósan +5 °C fölé emelkedik a márciusi hőmérséklet. Az ilyen években a lemosó permetezés után fontos legalább még 1-2 alkalommal megismételni az olajos lemosást, kiegészítve mészkénlével vagy poliszulfidkén hatóanyaggal.

Természetesen a réz hatóanyagok sem hagyhatók ki a lemosó permetezésből, mivel a monília, a varasodás ellen is védekeznünk kell.

Tehát enyhe kora tavaszi időjárás esetén legalább 2-3 alkalommal szükség lehet a komplex lemosó permetezés elvégzésére.

Rügypattanástól zöldbimbós állapotig

Ebben a fenofázisban már aktivizálódnak a kártevő gombák, továbbá a kaliforniai pajzstetű, a körtelevélbolha, illetve a sodrómolyok. Az előbbi kártevők ellen a lemosó permetezés megfelelő elvégzésével már védekeztünk. A sodrómolyok esetében rajzásról beszélhetünk, s a betelepülő egyedek gyorsan elterjedhetnek az ültetvényben. A kártevők ellen elsősorban az azadirachin hatóanyag (Pronatura, Neemix, NeemAzal stb.), továbbá kifejezetten a sodrómolyok ellen a Bacillus Thurin­giensis baktériumtörzs, illetve a Bactucid, Dipel stb. készítmények kijuttatása javasolható.

Zöldbimbós állapottól fehérbimbós állapotig

Ebben az időszakban a legfontosabb a varasodás elleni védekezés. Zöldbimbós állapotban alkalmazzunk legalább 3-5 naponta réz hatóanyagot a gombás fertőzések ellen. Nagyon fontos, hogy amint megjelennek a fehér sziromlevelek, a réz hatóanyagok már nem használhatók a körte esetében, mert perzselést okoznak. A réz helyett ilyenkor elemi kén hatóanyag javasolt (pl. Kén 800 FW, Kénkol, Kumulusz, Tijovit Jet stb.). Réz-kén hatóanyaggal a mikoszferellás levélfoltosság ellen léphetünk fel, az olajos készítményekkel (NU Film, M-pede stb.) való együttes kijuttatásukkal pedig a maradék kártevőket is gyéríthetjük.

Ebben az időszakban a rovarcsapdák kihelyezése is esedékes. Elsősorban az aknázómolyok feromoncsapdáit, de a kaliforniai pajzstetű rajzásmegfigyelésére szolgáló fehér ragacsos lapokat, illetve a sodrómolyok feromoncsapdáit is ki kell helyezni az ültetvénybe. Amennyiben jelentős számú rovarkártevőt fognak a csapdáink, ismételten szükség lehet az azadirachin hatóanyagú készítmények használatára, mészkénlével egy menetben kijuttatva.

Összefoglalva, zöldbimbós állapotban legalább egy alkalommal szükség van a réz hatóanyag kijuttatására, melyet 1-2 alkalommal megismételve valamilyen kén hatóanyag követ, olajos készítménnyel kiegészítve. Továbbá erős „kár­tevőfogás” esetén legalább egy alkalommal szükség van az azadirachin használatára ebben a kéthetes időszakban. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza