Csehországi magyarok megemlékeztek az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról

2022. március 16., 12:47 , 1099. szám

Magyar emlékhelyek megkoszorúzásával és kulturális rendezvényekkel emlékeztek meg a csehországi magyarok múlt szombaton az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulójáról.

A központi ünnepséget, amelyet a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) rendezett több más szervezettel együtt, Prágában tartották.

A csehországi magyar szervezetek és a prágai magyar nagykövetség képviselői Boros Miklós nagykövettel az élen koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál a Kisoldali téren, amely már hagyományosan a márciusi megemlékezések központja Csehországban.

A prágai magyar nagykövetségen megtartott ünnepi fogadást követően a megemlékezés délután a nyugat-csehországi Pilsenhez közeli Dobranyban folytatódott, ahol a résztvevők megkoszorúzták Ormai Norbert honvédezredes, az első aradi vértanú szülőházán 2018-ban elhelyezett háromnyelvű – cseh, magyar, angol – emléktáblát.

A Prágai Liszt Intézet a helyi önkormányzattal együttműködve ebből az alkalomból nagy érdeklődéssel kísért magyar kulturális napot rendezett a kisvárosban. A kegyeleti megemlékezés után a város főterén fellépett a prágai Nyitnikék néptáncegyüttes, valamint a Huzavonó prágai magyar népzenei együttes.

A CSMMSZ helyi egyesülete a morva-sziléziai Ostraván ünnepi klubtalálkozón előadást hallgatott meg a történelmi esemény jelentőségéről, míg a dél-morvaországi Brünnben március 15-én megkoszorúzták a magyar jakobinusok emléktábláját a Spilberg várhegyen.

A prágai Ady Endre Diákkör (AED) a hét végén ismét megtartotta a Márciusi Mulatságok elnevezésű hagyományos rendezvényét, amelyen a Kárpát-medencei országokban működő magyar diákklubok tagjai találkoznak a nemzeti ünnep alkalmával.

(MTI)