Gazdák helyzete háború idején – Agrárkörkép Molnár Ádámmal

2022. március 17., 11:50 , 1098. szám

Ukrajnában már több mint egy hete tart a háború. A Covid után újra a feje tetejére állt a világ körülöttünk. Bújjuk a hírportálokat, imádkozunk a békéért, és közben mindegyre feltesszük a kérdést: hogyan tovább? Nos, aligha lehet erre a kérdésre most kimerítő választ adni. Mindenesetre a kárpátaljai gazdákra gondolva Molnár Ádámot, a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdászát kerestem meg, s arról faggattam, hogyan is csapódott le a háború ténye a kárpátaljai gazdák körében.

– Ön közel 600 gazdát látogat, lát el tanáccsal Kárpátalján. Mik a tapasztalatai, mennyire írta át a gazdák terveit a háború?

– Itt már a tervek nem számítanak, sőt gazdáink nem is nagyon terveznek hosszú távra. Ahhoz, hogy gazdáink újra lendületesen a tervezés folyamatára és a termelésre koncentráljanak, elsősorban a békét kell megteremteni.

A háború kitörése előtt körzetemben szinte minden gazdánál megkezdődött a szezon. A korai hidegtűrő kultúra után már készen voltak a tervek a következő növény termesztésére, és szépen haladt minden a megszokott módon. A hónapos retket elvetették, a burgonya kiültetve, a fűtött fóliasátrak beüzemelve, sőt, sok helyen már az uborkapalántákat is kiültették. A háború kitörése után sok termelő hagyta el otthonát, s sok helyen nem volt kire hagyni a fóliasátrak gondozását. Ebben az esetben nem sok mindent tud már változtatni a termelő, csinálja, amit már oly sok éve megszokott, és amihez a legjobban ért. A termelés folyik, és a kitűnő időjárásra nem tudunk panaszkodni.

Egyelőre a következő hónapok még bizonytalanok, s sok termelő nehéz kérdés előtt áll, mégpedig hogy lesz-e értelme annak, amit csinál.

– Lesz-e vevő a retekre, burgonyára, uborkára, újhagymára? Láthatók változások a piacon?

– Egyelőre – mint a háborús helyzetben minden – ez is bizonytalan. De az ilyen időkben is ételt kell tenni az asztalra, és a termelőknek ebből meg is kell élniük. A helyi piacok működnek, az áruforgalom akadozik, némileg lassult, de üzemel. A primőr termékek jelentős része Belső-Ukrajnában került értékesítésre, pontosan ott, ahol most a harcok folynak, tehát a megszokott kereskedelmi láncoknak újra kell szerveződniük. De abban bízunk, hogy ha lesz minőségi, bőséges áru, akkor a felvásárlók és a vevők is meg fognak jelenni. Termelőink még bizakodnak, és a körülményekhez képest igyekeznek a lehető legjobb minőségű terméket előállítani. A termesztés már folyik a fóliasátrakban. Mára kikelt a retek, kihajtott a korai burgonya, a fűtött uborka is ki van ültetve, de a primőr zöldhagyma és salátafélék is szépen növekednek, s 4–5 hét múlva már kezdődhet is a betakarítás. Egyelőre ez még távolinak tűnhet egy külső szemlélőnek, de a termelők jól tudják, a munkálatoknak most jött el az ideje, és dönteni kell. A paradicsom-, paprikamagokat már el kellett vetni, de a fűtetlen uborka, csemegekukorica, zöldbab vetése is esedékes 2-3 hét múlva. Ebben a helyzetben a gazda mindent megtesz, s kivár, hogyan fognak alakulni az események.

– Vannak-e olyan növényvédő, -ápoló szerek, melyek most nehezen beszerezhetők, vagy az áruk jelentősen megugrott?

– A belföldi készítmények terén egyelőre a növényvédő szerek beszerzésével nincs gond. A háború kitörése előtt már jelentősen drágultak a műtrágyák, melyek költésege mára még tovább növekedett. A legnagyobb probléma a műtrágyák beszerzésével lesz, mivel az elmúlt évhez képest 2-2,5-szer lettek drágábbak a készítmények. A növényvédő szerek esetében is jelentős drágulást lehet tapasztalni egyrészt a háború, másrészt a beszerzési lehetőségek korlátozódása miatt. Ebben a helyzetben a termelőknek nagyon oda kell figyelniük a megvásárolt, nem megszokott (analóg) készítményekre! A hamisított, jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben kárt okozó készítmények kiszűrése nagyon kritikus tényező lesz a következő szezonban.

– Végezetül hogyan folyik a jótékonysági alapítvány munkája? Milyen formában történik a szaktanácsadás?

– Az Alapítvány folytatja eddigi munkáját ebben az időszakban is. Elsősorban az online térben, telefonon igyekszünk tartani a kapcsolatot gazdáinkkal. Háborús helyzetben – csakúgy, mint az előző években, a pandémia alatt is – igyekszünk nemcsak szaktanácsot, de lelket is önteni termelőinkbe. A gazdával együttműködve mindent elkövetünk annak érdekében, hogy kellő mennyiségű termés jó minőségben kerüljön a helyi piacokra. Amennyiben nem tudjuk megoldani a termelés problémáját, akkor helyszíni szaktanácsadásra is van lehetőség. Ezen felül a februári hónapban nem tudtuk megtartani szokásos gazdaestéinket, így az előadásokat videóra rögzítettük, és bárki számára elérhetővé tettük az alapítvány közösségi csatornáin.

Végezetül kérem gazdáinkat, őrizzék meg a békét, és sikeres termelést kívánok számukra! Legyen béke!

Tóth János