Ismerjük meg Teigler Izabellát, az Izzy Crochet megálmodóját és megvalósítóját

2022. március 22., 11:50 , 1099. szám

Biztosan mindenki számára okozott már komolyabb fejtörést, hogy mit is vigyen ajándékba egy-egy alkalomra gyereknek, felnőttnek. „Tetszeni fog-e majd neki?” – tesszük fel a kérdést magunkban, amikor választunk. Erre a kérdésre és problémára találta meg a választ Teigler Izabella, aki egy egyszerűnek semmiképp nem mondható hobbiból meseszép játékfigurákat, kicsik és nagyok számára emlékezetes ajándékokat varázsol. De mesélje el az alkotó maga, miben is rejlik ezeknek a figuráknak a valódi szépsége.

– Honnan ered és mikor született meg az Izzy Crochet ötlete?

– 2020 nyarán kezdtem el horgolni. Szabadidőmben és kezdetben unaloműzés céljából született az ötlet, hogy megpróbálkozom egy figura elkészítésével. Az interneten keresgélve megannyi horgolt játékötlettel találkoztam. Az első saját készítésű játékom egy nyuszi volt, melyet itthon talált régi fonalból készítettem el. Hozzátenném, hogy ez a kis barna nyuszi még mindig megvan, és nem is lett olyan rossz. Az első munkám nyújtotta sikerélményem hatására elkezdtem komolyabban foglalkozni a horgolással, és folyamatosan fejleszteni magam.

– Elkészült az első nyuszid, amely egy sikeres próbálkozás volt. Mi történt ezután?

– A mostaniakhoz képest még kissé nevetségesnek tűnő első figurám után – ami elég lendületet adott ahhoz, hogy folytassam és fejlesszem magam – hosszas keresgélést és utánaolvasást követően itthon megvásárolható fonalakkal és horgolótűvel kezdtem dolgozni. Emellett számos, interneten megtalálható oktatóvideó és írott formában megtalálható segédanyag állt rendelkezésemre, hogy tovább fejlődjek a horgolás mesterségében. Miután az elméleti részt sikeresen elsajátítottam, mintáról mintára készítettem különböző figurákat. Megjegyezném, hogy egy figura bármelyik szakaszánál is tartok épp, és úgy látom, hibás, vagy számomra már nem tökéletes, azt kérdés nélkül lebontom, mert könnyebb újrahorgolnom, mint kijavítgatnom a hibáit. Hiszen azt szeretném, hogy a tőlem vásárolt játékok szépek és minőségesek legyenek, a vásárlók pedig elégedettek.

– Mire kell odafigyelned egy-egy játék elkészítése során? Könnyen beszerezhetők az alapanyagok?

– Mielőtt elkezdem a játék készítését, fontos megbeszélni a vásárlóval, hogy mennyit szánna rá, és mennyi időm van az adott figura elkészítésére, illetve kisfiúnak, kislánynak vagy esetleg felnőttnek készül-e. (Az utóbbi időben sok megrendelést kaptam felnőttek számára ajándékba, melyek általában karakterbabák.) Az egyik legfontosabb, amire mindenképp oda kell figyeljek, hogy ha kisgyermek részére készül a játék, nem kaphat a játék fémvázat, és nem kerülhet rá semmilyen kiálló rész – egyszóval bababiztossá kell tenni. Emellett ajánlott a lenyelhető elemek kerülése is, mint például rögzíthető szemek, orr, szempilla, esetleg gombok. Abban az esetben, ha használok is ilyeneket, azok teljes biztonsággal rögzíthetők, és amint a helyükre kerülnek, szinte lehetetlen elmozdítani.

Mint mondtam, eleinte a városban megvásárolható fonallal és horgolótűvel dolgoztam, ám ahogy fejlődtem és egyre szebb, egyre profibb munkákat kezdtem készíteni, szükségem lett a célnak megfelelő plüssfonalra is, melyet internetről szerzek be. A plüssfonal azért is célszerűbb, mivelhogy a játékaim elsősorban kisebb gyermekek számára készítem, számukra aranyosabb, sokkal jobban szeretik a plüssfonalból készült figurákat. Tapintásra is sokkal kellemesebb, puhább. Az egyéb kiegészítőket is mind interneten szerzem be. Igaz, általában nagyobb tételben szoktam rendelni, mégis fontos egyeztetni a vásárlóval, hiszen én is szállítási időhöz vagyok kötve.

– Mesélj kicsit magadról. Ki áll ezek mögött a meseszép plüssfigurák mögött?

– Beregszászban születtem, itt nőttem fel és jelenleg is itt élek. A Beregszászi Linner Bertalan Járási Központi Kórház szülész-nőgyógyász rezidense vagyok. A tervek szerint idén júniusban fogok végezni, tehát akkor lesz meg a szakosodási vizsgám. Emellett az Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászi Központjának oktatója vagyok ápoló szakon.

– Hogyan sikerül összeegyeztetni a munkát, a hobbit és a magánéletet?

– Gyakran nehéz, hiszen hétfőtől péntekig a kórházban dolgozom, emellett vannak óráim is hétköznapokon. Így a hobbimra, magára a horgolásra, általában esténként van időm. Hazaérve a munkából, elvégzem az itthoni teendőimet és rendeléstől függően nekilátok a játékok elkészítésének. Egy nagyobb plüssjátékot, ha sürgős esetről van szó, két este alatt el tudok készíteni. A horgolás önmagában nem merít ki, számomra kikapcsolódás. Gyakran filmnézéssel, zenehallgatással kötöm össze a folyamatot.

– Miként befolyásolta a koronavírus-járvány, vagy épp a jelenleg zajló háborús állapot a különböző figurák elkészítési idejét?

– A koronavírus-járvány szerencsére nem befolyásolta a munkámat, hiszen a járvány kezdetén még nem foglalkoztam plüssfigurákkal, az alapanyagokat pedig interneten keresztül szerzem be.

A jelenlegi helyzetről egy­előre annyit tudok mondani, hogy a február 24-ei események óta nem hirdetem, reklámozom magam, tehát nem jelentem meg egyik platformon sem, természetesen egy-egy játékot ajándékba készítettem a közeli ismerőseimnek, akiket szerettem volna megajándékozni például nőnap alkalmából. Úgy gondolom, most nem ez az elsődleges dolog, amivel szívesen foglalkoznának az emberek. Annyit viszont elmondhatok, hogy amint enyhül a helyzet, vagy ismét a megszokott kerékvágásban folytatódik az élet, megtalálható leszek minden platformon, és bárki számára elérhetők lesznek a horgolt plüssfigurák.

– Azok, akik ilyen meseszép horgolt játékokkal szeretnék megajándékozni gyermekeiket, szeretteiket, miként tudnak rendelni tőled, és hol tekinthetik meg eddigi munkáidat?

– A legelső más számára horgolt játék, amit már odaajándékoztam, több fonalból és változatos technikával készült bárányka volt, amit babalátogatóba vittem az egyik barátnőmnek. Nagy sikert aratott. Rögtön kérdezték, hol lehet ilyen különleges játékot vásárolni. Amikor megmondtam, hogy én készítettem, mindenki ledöbbent. Eleinte csak ismerősöket leptem meg ezekkel az apróságokkal, akik aztán beajánlottak másoknak is, majd lassan beindult a munka. Egyre több megrendelésem lett, ezért létrehoztam az Izzy Crochet nevű közösségi oldalt. Így már lassan egy éve, hogy Facebookon és Instagramon is hirdetem magam, ahol bárki számára szabadon megtekinthetők az eddig munkáimról készült saját fotóim.

K. K.