A fogyatékossággal élő személyek határátlépéséről hadiállapot idején

2022. március 27., 15:19 , 1100. szám

„Úgy hallottuk, hogy a kormány egyszerűsítette a határ­átlépést a fogyatékos emberek bizonyos kategóriái számára. Kikre vonatkozik ez, és mit jelent?”

– Valóban, a kormány módosította a vonatkozó szabályzatot (Правила перетинання державного кордону громадянами України), így hadiállapot idején az I. és II. rokkantsági csoportba sorolt személyeknek – életkoruktól függetlenül – joguk van átlépni Ukrajna államhatárát az alábbi okmányok valamelyikével:

• tanúsítvány, igazolás az orvosi és szociális szakértői bizottság által elvégzett kivizsgálás jegyzőkönyve (форма первинної облікової документації № 157-1/о) alapján;

• a rokkant státuszt alátámasztó igazolvánnyal;

• nyugdíjigazolás vagy szociális segély megítélését tanúsító igazolás A gyermekkortól fogyatékossággal élő személyeknek és a fogyatékos gyermekeknek nyújtott állami szociális segélyről, valamint A nyugdíjra nem jogosult személyek és fogyatékossággal élők állami szociális segélyéről szóló törvények alapján, amelyekben fel van tüntetve, hogy birtokosa a rokkant emberek melyik csoportjába soroltatott, s milyen fogyatékossággal él;

• esetleg a nyugdíjra vagy szociális segélyre nem jogosult fogyatékossággal élő személyek kedvezményeinek igénybevételére feljogosító, a Szociálpolitikai Minisztérium által meghatározott forma szerint kiállított igazolás alapján.

A rokkantak I. csoportjához tartozók és a II. csoporthoz tartozók közül az állandó gondozásra szorulók kísérőjeként átlépheti a határt egy közeli hozzátartozójuknak minősülő (elsőfokú rokonság: szülő, házastárs, gyermek – fel kell mutatni a rokoni kapcsolatot igazoló okmányt), 18. életévét betöltött személy, vagy más, a 18. életévét betöltött és a jogszabályoknak megfelelően a rokkant ellátásáról gondoskodó személy. A gondozás tényét alátámasztó dokumentum az utóbbi esetben a gondozási térítés (segély, pótlék) folyósításáról kiadott igazolás lehet.

Ugyancsak átléphetik a határt a fentebb leírt módon:

• a bíróság által cselekvőképtelennek nyilvánított, fogyatékossággal élő személy a 18. életévét betöltött gondnoka kíséretében (a gondnokká történt kijelölést igazoló dokumentum felmutatása esetén) – ha gondnok kijelölésére nem került sor, a fogyatékossággal élő személy utazhat egy, az elsőfokú rokonságához tartozó, a 18. életévét betöltött családtag kíséretében (a családi köteléket igazoló dokumentumok felmutatásával);

• fogyatékkal élő személy, akinek cselekvőképességét a bíróság korlátozta, a 18. életévét betöltött gondnoka kíséretében (a gondnokká történt kijelöléséről szóló okirat felmutatása esetén) – ha gondnok kijelölésére nem került sor, a fogyatékossággal élő személy utazhat egy, az elsőfokú rokonságához tartozó, a 18. életévét betöltött családtag kíséretében (a családi köteléket igazoló dokumentumok felmutatásával).

Fontos megjegyezni, hogy a fogyatékkal élőket csak olyan személyek kísérhetik, akik nem szerepelnek a Védelmi Minisztérium, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vagy a Külső Hírszerző Szolgálat katonai vagy speciális nyilvántartásában, azaz nem katonakötelesek.

Hadiállapot idején a fogyatékossággal élő gyermeket elkísérheti külföldre egyik családtagja, gyámja, gondnoka, az egyik örökbe fogadó szülő, nevelőszülő, aki betöltötte 18. élet­évét – igazolás felmutatásával, amely megerősíti a szociális segély megítélését a gyermek számára A gyermekkortól fogyatékossággal élő személyek és fogyatékossággal élő gyermekek állami szociális segélyéről szóló törvény alapján, és amelyben be van jelölve a „fogyatékos gyermek” kategória; vagy a fogyatékossággal élő gyermekek állami szociális segélyének megítéléséről szóló, a helyi önkormányzat szociális védelmi szervezeti egysége által kiállított igazolás felmutatásával; vagy a fogyatékos gyermek egyéni rehabilitációs programjának felmutatásával, amelyet a kezelő egészségügyi intézmény orvosi konzultációs bizottsága állított ki; vagy a 18 éven aluli fogyatékossággal élő gyermekről kiállított orvosi szakvélemény felmutatásával.

hk