Folyamatos és széles körű segítség a háború idején is

2022. március 29., 08:36 , 1101. szám

Az országban már egy hónapja tartó háborús állapotok mindannyiunkat nagy kihívás elé állítottak. Lehetőségeink korlátozódtak, és megváltozott a hétköznapjaink jól megszokott rutinja is. Emellett napról napra új nehézségekkel néz szembe az ország minden lakója, de kiváltképp fokozódott a teher a jótékonysági szolgálatokat nyújtó szervezetek vállán. Hiszen ezekben az időkben, amíg a háború életeket vesz el, ők életeket mentenek. Nem tett máshogy az elmúlt hónap folyamán a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) sem, melynek munkatársai és önkéntesei idejüket és erejüket nem kímélve állnak minden rászoruló és menekült szolgálatára.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) közel 30 éve segíti a kárpátaljai rászorulókat vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül beregszászi központtal. Szociális, egészségügyi, gyermek- és ifjúsági programokban, oktatási és kulturális területeken végzik tevékenységüket. Szorosan együttműködnek az adománygyűjtésben, logisztikai feladatokban, valamint stratégiai kérdésekben a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Lovagok Szövetségével.

A szervezet elnöke és munkatársai sajtótájékoztató keretén belül számoltak be az elmúlt egy hónap során kifejtett tevékenységeikről, kitartó munkájuknak gyümölcséről, valamint a jövőben megvalósítandó terveikről.

„Legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy a ránk bízott javakkal felelősséggel bánjunk, és azokat eljuttassuk mindazoknak, akik szükséget szenvednek” – fogalmazott a sajtótájékoztató kezdetén Makuk János, a BJMSZ elnöke.

Az elmúlt hét leforgása alatt több nemzetközi szállítmány is érkezett a szervezet részére, többek között Magyarország és Németország irányából, amelyek matracokat, ágyakat, élelmiszert, higiéniai termékeket és gyógyszereket tartalmaznak. Ez idáig összesen 102 szállítmány érkezett, melyeket a szervezet munkatársai haladéktalanul eljuttattak a rászoruló településeknek.

A BJSZM munkatársainak március 25-én, pénteken egy nap leforgása alatt hat szállítmányt sikerült eljuttatniuk Ivano-Frankivszkba. A hétvége során pedig igényfelmérést végeztek Kárpátalján, melynek keretében ellátogattak többek között Munkács, Császlóc, Volóc és Ökörmező településekre. Az igények felmérése mellett élelmiszert is sikerült eljuttatniuk több mint 605 menekült számára. Mindeközben megérkezett az első segélyszállítmány az ország fővárosába, Kijevbe, emellett egy kisebb segélycsomag eljuttatására is történt próbálkozás Szumi városába.

A szervezet az ukrajnai háború első napjától kezdve segít a menekülőknek a magyar–ukrán határon. Mivel az elmúlt időszakban itt csökkent a menekültek száma, az éjszakai menekültáradat szinte teljesen megszűnt, így a 24 órás ügyeletet 12 órásra csökkentették.

„A jövőben megvalósítandó terveink között szerepel, hogy újbóli segélyszállítmányt indítsunk Lembergbe, valamint Kárpátalja számos településére. Emellett folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél nagyobb szállítóeszközökkel tudjuk áthozni a határon a segélyszállítmányokat a nagyobb hatásfok elérése érdekében” – hangsúlyozta a BJMSZ elnökétől.

Az azonnali segítségnyújtás mellett hosszú távú megoldást kell találni a lakosság segélyezésére. Amikor véget ér a háború, az emberek éhezni, nélkülözni fognak. Stratégiai cél, hogy segítsék azokat, akik szeretnének Kárpátalján maradni vagy ide visszatérni.

„A jelenlegi nehéz helyzet mellett nem feledkezhetünk meg a már korábban is zajló programjainkról, mint például a Pető-módszeres rehabilitáció, mely program március 28-ai kezdettel három héten át fog zajlani” – tette hozzá Makuk János.

A program az eddig regisztrált gyerekek részvételével vette kezdetét, valamint egy gyermek csatlakozott Ivano-Frankovszkból is, aki édesanyjával érkezett Kárpátaljára.

„Együttműködő partnereink nagyon fontosak számunkra, hiszen nélkülük mi sem tudnánk végezni azt a szolgálatot, amelyre vállalkoztunk” – erősítette meg az elnök, valamint hangsúlyozta, hogy önkénteseink is hatalmas szolgálatot tesznek, mely szolgálat nélkül nem jöhetne létre ez a segítségnyújtás.

Önkéntesként való kapcsolódásra határon innen és túlról is van lehetőség. Aki jelentkezne, ezen weboldalon teheti meg:
https://malta.uz.ua/onkentesseg/

A térség szociális ellátását segítő humanitárius program a Beregszászi Kistérség Önkormányzata és az itt dolgozó segélyszervezetek együttműködésével valósulhat meg.       

K. K.