Nemzetközi akkreditációt kapott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

2022. május 5., 19:26 , 1107. szám

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) még 2021 nyarán benyújtotta akkreditációs kérelmét a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) felé. A nemzetközi intézményi akkreditációs folyamat eredményeként a II. RF KMF ötéves nemzetközi akkreditációban részesült.

A megújult magyar felsőoktatás kiemelt figyelmet fordít a külhoni felsőoktatás fejlesztésére, versenyképességének megújítására. Ebben meghatározó szerepet tölt be, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nemzetközi akkreditációt kapott.

Az akkreditációról szóló tanúsítványt Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára és Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke adta át Csernicskó István rektornak és Orosz Ildikó elnöknek május 5-én Budapesten.

Az akkreditáció során az európai standardokat alkalmazzák, amelyek lényege, hogy egy adott felsőoktatási intézmény miként biztosítja az oktatás minőségét, az oktatók fejlődését és miként képviseli a hallgatók érdekeit képzései során.

Hankó Balázs helyettes államtitkár az átadón így fogalmazott: „A kárpátaljai magyar főiskola akkreditációja ünnep a magyar felsőoktatásnak, és fontos előrelépés a kárpátaljai és külhoni felsőoktatásnak.”

Emellett kitért arra, hogy a magyar felsőoktatás igyekszik segítséget nyújtani az orosz–ukrán háborúban a kárpátaljaiakon túl az ukrán embereknek is.

Olyan határokon átívelő, régóta jól működő programok valósulnak meg, mint például a külhoni magyar nyelvű felsőoktatást támogató Makovecz-program, amelynek 130 milliós keretéből közel 400 oktató, hallgató és családtagja jutott támogatáshoz, lakhatást, egészségbiztosítást, utazási költségtérítést kapva. A kollégiumokban 800 hallgató és családtag kap elhelyezést,  illetve 440 vendéghallgató és oktató vesz részt a magyar felsőoktatásban – ismertette az államtitkár.

Csépe Valéria, a MAB elnöke a beregszászi főiskola akkreditációja kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez a nemzetközi megmérettetés nyereség a főiskola számára. Emellett hangsúlyozta, hogy a MAB-nak ez volt az első határon túli akkreditációs eljárása.

„Ez az elismerés komoly erőt ad a főiskola oktatóinak, hallgatóinak, hiszen egy történelmi pillanatban kerül sor egy történelmi lépésre” – emelte ki az elnök asszony.

Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a háborúra utalva arról beszélt, hogy számunkra a világ 71 napja kifordult a sarkaiból, és ebben a kifordult világban Magyarország egy biztos pontot jelent. „Tudtuk, hogy mindig számíthatunk a magyar kormányra, de ezt közvetlenül megtapasztalni mindenképpen összetartozástudat-erősítő érzés” – hangsúlyozta.

„Azért vállaltuk az eljárást, mert számunkra is fontos, hogy »tükörbe nézzünk«; lássuk, hol tartunk a minőségbiztosítás területén, hol tartunk az európai felsőoktatáshoz mérten és megfelelünk-e a 21. századi felsőoktatás támasztotta követelményeknek” – fogalmazott Csernicskó István.

A felsőoktatási intézmény akkreditációja öt évig érvényes, ezután az eljárást újra kezdeményezni kell. 

K. K.