Kárpátaljai siker a Határtalanul középiskolai vetélkedő Nagydöntőjében

Ismét ezüstérmes lett a BMG csapata

2022. június 12., 19:15 , 1112. szám

Több mint 158 ezer külhoni és anyaországi tanuló vett részt a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul 2021–2022 középiskolai vetélkedősorozatán, mely nagyszabású virtuális gálával zárult június 8-án. A Nagydöntőbe 41 osztály jutott be a Kárpát-medence iskoláiból, Kárpátaljáról a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum, a Péterfalvai Református Líceum, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium, a Gáti Kovács Vilmos Líceum, valamint a Kaszonyi Arany János Líceum összesen 8 csapata.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nagydöntő előtti köszöntőjében gratulált a döntőbe jutott 21 anyaországi és 20 külhoni csapatnak: „Ti, akik itt vagytok, már mind győztetek, hiszen 158 ezer diák közül kerültetek a legjobbak közé” – fogalmazott.

Az államtitkár rámutatott: a Határtalanul középiskolai tanulmányi vetélkedőt azzal a céllal indították el, hogy a magyarországi és külhoni középiskolások közelebbről megismerjék a Kárpát-medence magyarlakta területeit, a hagyományokat, a kultúrát, miközben izgalmas és élvezetes történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi feladatokon keresztül mérik össze tudásukat.

Potápi Árpád János kiemelte: „Az, hogy a Határtalanul középiskolai vetélkedő résztvevőinek száma a 150 ezret is meghaladta, világosan jelzi, hogy az új generációban van igény a Kárpát-medencei magyar kultúra, történelem és földrajz megismerésére, hagyományaink továbbörökítésére, a határon túli magyarsággal való kapcsolatok szorosabbra fűzésére. […] Öröm látni azt, hogy a nemzetpolitikai programoknak köszönhetően a mai fiatalok már valóban egységes magyar nemzetben gondolkodnak, és sokkal többet tudnak a külhoni magyarságról, mint az előző generációk” – szögezte le az államtitkár.

A Határtalanul középiskolai vetélkedő szorosan kapcsolódik a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul utazási programjához, amelynek keretében már mintegy félmillió magyarországi középiskolás látogathatott el osztálykirándulás keretében külhoni magyarlakta területekre.

A versenyre jelentkezett csapatok az elő- és középdöntők során az izgalmas történelmi, irodalmi, földrajzi, néprajzi feladatok megoldásával tehették próbára tudásukat, melynek célja az volt, hogy közelebbről megismerjék a Kárpát-medence magyarlakta területeit, hagyományait és kultúráját. A szerdán élőben közvetített Nagydöntő ugyanakkor három egymást követő tudáspróbából állt, amelyeket a csapatoknak online platformon kellett teljesíteniük. A feladatok a Kárpát-medence magyarságának történelméhez, néprajzához, valamint földrajzához fűződő kérdéseket tartalmaztak.

A feladatok teljesítése közben a gálán levetítették a 41 nagydöntős csapat által készített bemutatkozó kisfilmeket, s fellépett Simó Annamária erdélyi énekesnő, Baba és Monyo székelyudvarhelyi zenészek, valamint egy divatbemutató keretében a környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet.

A délután végére a három tudáspróba eredménye és a kisfilmekre kapott pontszámok összesítése alapján megszületett a végeredmény. Az első a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium Elit10K csapata lett, míg a második helyen holtversenyben három csapat végzett: a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum BMG (Bátor Merész Gimisek), a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Fazekas2024D és a Budapesti Eötvös József Gimnázium Eötvös 9.B csapatai. Kiváló eredményt ért el a Péterfalvai Református Líceum PRL csapata (9. helyezett), a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum Bethlenesek nevű osztálya (14. helyezett), az ungvári Dayka Gábor-középiskola (19. helyezett).

A saját közösségüket bemutató videók értékelésekor a szakmai zsűri a kreativitás mellett figyelembe vette azt is, hogy mennyire tudják átadni az adott kisfilmek az összetartozás érzését a nézőnek. A Beregszászi Bethlen Gábor Líceum második helyen végzett csapatának összeállítása nagy hatással volt a zsűrire, ugyanis a maximális, 30 ponton felül extra +10 pontot kapott az értékelőktől.

A döntőn legjobban teljesítő osztály egymillió forint osztálypénzt, a második helyezett csapatok pedig 300-300 ezer forint ösztöndíjat kapnak. Az összes döntőbe jutott csapat értékes és hasznos tárgynyereményben részesül, emellett díjazzák a felkészítő tanárokat is, akik 100-100 ezer forint jutalmat vihetnek haza. A díjazás mellett a tíz legjobb osztály részt vehet az augusztus 23–29. között megrendezésre kerülő Honfoglaló táborban, melynek helyszíne ezúttal is Noszvaj lesz.

CsA