Vágott krizantém termesztése (II. rész)

2022. július 5., 11:00 , 1114. szám

Előző cikkünkben (lásd a Kárpátalja 1112. számát!) eljutottunk a krizantém ültetéséig, most a visszacsípésről és a tápanyagellátásról lesz szó.

Ha a többszálas termesztést választjuk, ültetés után 7–14 nappal lágyan csípjük vissza a növényt a 6-7. levél fölött. Fontos, hogy lágy részen csíp­jük meg, mert a fás részből nehezebben hajt ki. Helytelen gyakorlat a túl korán elültetett növényeket 3-4 hét növekedés után visszacsípni, csak mert „így szoktuk”. Ilyenkor vagy túl magasan történik a visszacsípés, vagy túl fás részen, és egyik sem javasolható.

A helyesen visszacsípett palántánál a meghagyott részből 3-4 hajtás tör elő. Ezek közül az erősebb 2-3 hajtást hagyjuk meg. Általában két szálat még megfelelő minőségben kinevel a növény, a harmadik szál már valamivel gyengébb szokott lenni. Lehet az ágyások szélső soraiban 3, a belső sorokban csak 2 szálat nevelni, ily módon használva ki a szélső sorok jobb fényellátottságát.

A vágott krizantém termesztéséhez feltétlenül készítsünk támberendezést. Az ágyások végén állítsunk fel végtámokat, köztük 4-5 méterenként köztes támasztékokat kell kialakítani. Az ágyás szélén drótot futtathatunk végig, ehhez rögzíthetjük a kifeszített támasztóhálót (szegfűhálót). A végső növénymagasságot figyelembe véve 2-3 hálószintre van szükség, ezzel segítve a szárak függőleges növekedését, illetve a könnyebb virágszedést.

Ami a tápanyagellátást illeti, részesítsük előnyben a komplex műtrágyákat, amelyek a makroelemeken, a nitrogénen, foszforon és káliumon (NPK) felül mikroelemeket (nyomelemeket) is tartalmaznak. Ne feledjük, hogy a krizantém egészen a leterméséig rendkívül nitrogénigényes!

Az ültetés utáni első 7–10 napban a begyökeresedést elősegítendő 0,1%-os, magas foszfortartalmú starter műtrágyával locsolhatjuk be a növényeket.

Visszacsípés után a gyorsabb kihajtást segíthetjük 1-2 locsolással kijuttatott kalcium-nitráttal. A növekedési időszakban – augusztus közepéig – a kiegyenlített (N:K aránya 1:1) tápoldat koncentrációja lehet 0,1%-os.

A virág kialakulásakor, fejlődése során augusztus második felétől káliumtúlsúlyos tápoldat javasolható, melynek N:K aránya 1:2. Ne feledkezzünk meg a mikroelemek, különösen a vas adagolásáról! A krizantém kifejezetten vasigényes növény. A műtrágyák kijuttatása mindig vizes oldatban történjen.

Minden műtrágyaoldat alkalmazható levéltrágyaként is, feltéve, hogy olyan dózist alkalmazunk, amely a levéllemezeket és hajtáscsúcsokat nem károsítja. Az 1 ezreléket (0,1% = 1000 ppm) meg nem haladó dózis ilyen. Minden öntözés alkalmával történő adagolás esetén a félezrelékes (1000 liter vízhez 500 gramm, 100 liter vízhez 50 gramm) oldat alkalmazása javasolt. Minden táp­anyag-utánpótláskor a negyedik öntözés tiszta vízzel történik a felesleges só felhalmozódásának elkerülése céljából.

Igen jó hatásúak pl. a Wuxal (100 l vízhez 30 ml) és a Volldünger (100 l vízhez 10 dkg) komplex műtrágyák, amelyeket az öntözések alkalmával juttathatunk ki a növények levélzetére és talajára. A közölt dózisok alacsonyabbak a gyári javaslatnál, mert a gyengébb oldat gyakoribb kijuttatása kívánatosabb és eredményesebb.

A virág kialakulását elősegíti, ha augusztus végén–szeptember elején szárazabban tartjuk a növényt. Ezzel a sokkhatással leállítjuk a növekedést, elősegítve a bimbóképződést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha reggel az állományunk szép feszesen áll, de napközben kicsit lankadtnak tűnik, nem kell azonnal vizet adni, várjuk meg a másnapot. Próbáljuk meg ebben a 2-3 hétben az egész állományt ebben a szárazabb állapotban tartani.

Ha a bimbók már megjelentek, szeptember közepétől ismét rendszeres, bőséges vízellátásra van szükség a szirmok növekedéséhez. Október első felében a magas káliumszükséglet mellett a virágfejlődéshez szükség lehet a foszfor kiegészítésére.

Október utolsó 10-14 napjában már csak tiszta vizet adjunk. A növény ilyenkor egyre kevesebb tápanyagot vesz fel. A szedés előtti napon mindig alaposan öntözzük be, hogy a virágszár jól felszívott állapotban legyen szedéskor.

(Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
 a ,,Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai

Megyei Jótékonysági  Alapítvány falugazdásza