A Beregszászi kistérség minden oktatási intézménye jelenléti oktatásra készül

2022. július 25., 08:14 , 1118. szám

„A Beregszászi kistérségben a jelenleg hatályos előírásoknak megfelelően zajlik az oktatási intézmények előkészítése a tanévkezdésre. A kistérséghez tartozó minden intézményben jelenléti oktatásra készülnek” – mondta Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási és Kulturális Osztály vezetője.

A háború kezdeti időszakában több mint 360 belső-ukrajnai menekült volt elszállásolva a Beregszászi kistérség kommunális intézményeiben, s ez a szám mostanra mintegy 125-re csökkent – közölte Babják Edit.

Ahhoz, hogy szeptembertől a kistérség valamennyi oktatási intézményében kezdetét vehesse a jelenléti oktatás, a Beregszászi Városi Oktatási és Kulturális Osztály a tervek szerint egy bázison, Makkosjánosiban, az egykori mezőgazdasági líceum egyik használaton kívüli épületében alakít ki az itt maradt menekültek számára megfelelően felszerelt szálláshelyet. Ezáltal a kistérség minden oktatási-nevelési intézményében adottá válnak a feltételek, hogy szeptember 1-jétől a diákok a megszokott körülmények között térhessenek vissza az iskolapadba.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közreműködésének köszönhetően nagy értékű technikai eszközöket adott át a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) tagönkormányzatai, többek között a Beregszászi kistérség számára is. Ily módon lehetővé válik, hogy a Makkosjánosiban kialakított, korábban ötven személy férőhelyes intézmény augusztus 1-jétől legalább hetven személy befogadására legyen alkalmas teljeskörűen felszerelve, biztosítva ezzel azt, hogy a belső-ukrajnai menekültek önellátóak lehessenek, mindezt élhető körülmények között.

Ukrajnában a hadiállapot miatt idén az érettségizőknek nem külső független értékelésen, hanem úgynevezett Nemzeti Multidiszciplináris Tesztelésen kell részt venniük, amelyre már javában tart az előkészület Beregszászban is. Az ezzel kapcsolatos információk nem publikusak, de annyit megtudhattunk, hogy Beregszász három oktatási intézményében lesz lehetőségük a diákoknak megírni a multitesztet, amely intézmények előkészítésében minden a tervek szerint zajlik. Felkészültek az esetleges légiriadókra, valamint bármilyen technikai problémára is. Abban az esetben pedig, ha nem a felvételiző diák hibájából, hanem légiriadó vagy bármilyen más technikai probléma okán hiúsul meg a teszt megírása, a diákoknak lesz lehetőségük megismételniük azt.

A tesztelés időpontjáról és helyszínéről minden részvételi szándékát megerősített diák elektronikus úton kap értesítést.

TV21Ungvár/K. K.