A kormány szerint nő a fa iránti kereslet

2022. augusztus 3., 10:48

Idén megduplázódott a fa iránti kereslet, mivel Ukrajna elutasította az orosz energiahordozókat – közölte a Facebook közösségi oldalon Szerhij Vlaszenko, a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériumának digitális fejlesztésért, digitális átalakításért és digitalizációért felelős helyettes vezetője, akit a korrespondent.net idéz.

Megjegyezte: a lakosság és a helyi hatóságok előzetes igényei alapján az Erdőgazdálkodási Állami Ügynökség erdőgazdaságainak a fűtési szezon előtt 7,5 millió köbméter fát kellene begyűjteniük. A megrendelések többsége lakossági megrendelés.

„Hét hónap alatt már több mint 1,5 millió köbméter fát értékesítettek az erdészek. Az állami faszükséglet fedezése érdekében az erdőgazdaságok már ma készen állnak a kitermelés növelésére a korábbi években ki nem használt fakitermelési keretekből és az erdőgondozási intézkedések révén” – mondta a tisztviselő.

A miniszterhelyettes hozzátette azt is, hogy idén egyszerűsödik az eljárás, ami a fának az erdészektől való megvásárlását illeti.

A vásárlónak a lakóhelye szerinti erdészettel kell felvennie a kapcsolatot, megrendelni a szükséges mennyiségű fát, és befizetni az árát online vagy az erdészeti osztály terminálján keresztül. Egyes erdészetek a termékszállítást is megszervezhetik.

„Az árak régiónként változnak, a köbméterenkénti 684 hrivnyától Harkiv megyében, a Lviv megyei 1205 hrivnyáig” – foglalta össze a tudnivalókat Vlaszenko.

(korrespondent.net/Kárpátalja)