Tizenegy elsős kisdiák kezdi meg a tanévet az Aknaszlatinai Bolyai János Líceumban

2022. augusztus 31., 16:52 , 1124. szám

Tizenegy első osztályos kisdiák kezdi meg idén tanulmányait az Aknaszlatinai Bolyai János Líceumban. A felső-Tisza-vidéki településen is jelenléti oktatással indul a 2022–23-as tanév.

Ángyus Viktória, az intézmény igazgatója elmondta, habár sok család hagyta el a települést az utóbbi hónapokban, a diákok és a tanárok létszáma nem csökken az új tanévben.

Az intézmény a tavalyi tanévet 179 diákkal zárta, most pedig 177 diákot tartanak számon. Mindezek mellett lesz olyan diák is, aki külföldről, távoktatásban részesül. A tanári kar tekintetében pedig mindössze egy tanár jelezte távozási szándékát, kinek helyettesítését az intézmény vezetősége sikeresen orvosolta. Ezen számadatok tükrében elmondható, hogy az országban dúló háború nem hatott ki negatívan a líceum működésére.

A hatályban lévő szabályok értelmében azon intézmények indulhatnak szeptemberben jelenléti oktatással, amelyek rendelkeznek megfelelő óvóhellyel. Mivel az Aknaszlatinai Bolyai János Líceum nem rendelkezett elegendő létszámot befogadni képes óvóhellyel, az intézmény számára az önkormányzat egy szomszédos épület pincehelyiségét jelölte ki erre a célra, amely nagyon romos állapotban volt. A szülőknek és a tanári kar munkájának köszönhetően a tanévkezdésig sikerült elvégezni a pince felújítási munkálatait, valamint a líceum épületében az óvóhelyek kialakítását.

Az intézmény épületéhez tartozó óvóhelyeket, melyek közművesítve vannak, elsősorban az alsó tagozatos diákok számára tartják fenn. A felső tagozatos diákok számára pedig, légi riadó esetén, a szomszédos épület pincehelyiségében alakítottak óvóhelyet.

Az Aknaszlatinai Bolyai János Líceum tehát minden követelménynek eleget téve szeptember 1-jén 177 diákkal és 19 oktatóval kezdi meg az új tanévet.

TV21Ungvár/K. K.