Újabb adománnyal támogatott három kárpátaljai kórházat a Katolikus Karitász

2022. szeptember 2., 08:35 , 1124. szám

Tovább folytatja támogatási programját a Katolikus Karitász Kárpátalján. A segélyszervezet a háború kitörésétől kezdődően mindeddig több mint 290 millió forint értékű tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó adománnyal támogatta a munkácsi egyházmegye területén élőket, valamint az ország háborús övezetéből menekülteket. A napokban érkezett, közel 7 millió forint értékű szállítmánnyal a Katolikus Karitász vidékünk három kórházát támogatja orvosi felszereléssel és segédeszközökkel.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, az adományokat célirányosan juttatják el az egészségügyi intézményekbe, ugyanis az egyeztetések során azok megfogalmazzák, mire van szükségük a páciensek gyógyulásához.

A szervezet évek óta részt vállal a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház fejlesztésében. Ezúttal 40 darab gyógymatracot juttattak el az intézménybe. A matracok összértéke mintegy kétmillió forintot tesz ki.

Az elmúlt fél év során több, egészségügyi felszerelésből és gyógyszerekből álló szállítmányt kapott a Katolikus Karitásztól a nagyszőlősi kórház is. A mostani adomány különböző sebészeti eszközöket, valamint két generátort tartalmazott.

A segélyszervezet a nagyszőlősi kórház mellett generátorokat és sebészeti eszközöket adományozott a rahói kórháznak is. A két egészségügyi intézménybe eljuttatott eszközök összértéke 5 millió forint.

„Nyilván egy kórházban mindenre gondolni kell, s ahhoz, hogy a betegek élete biztonságban legyen, szükséges a generátor is. Mivel a kórházak ellátásában jelenleg nagyon sok minden bizonytalan, ezért ezt is hasznosnak tartottuk” – hangsúlyozta Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. „Folyamatosan próbáljuk segíteni ezeket a kórházakat, melyekkel az orvosmisszió folytán kerültünk kapcsolatba, s ennek köszönhetően azokat a betegeket, azokat a gyermekeket vagy felnőtteket, akik a szűrővizsgálatainkon részt vettek és további kezelést igényeltek, azokat tudtuk irányítani a helyi orvosokhoz a helyi kórházakba vagy rendelőkbe. Most ilyen eszközállománnyal tudunk segíteni, amelynek a beszerzése részben Németországból, német kórházakból, részben pedig Magyarországról történik. Azt gondolom, hogy amikor baj van, akkor össze kell fogni, és azt kell nézni, hogy kinek, hol és mire van szüksége. A magyar emberek nagyon segítőkészek akár adományozásról van szó, akár munkájukról vagy önkéntes felajánlásaikat illetően. Így sikerül legtöbbször azokat az adományokat összegyűjteni, melyekre itt szükség van” – fogalmazott.

TV21 Ungvár/CsA