A kajszibarack biológiai növényvédelme V.

A keleti gyümölcsmoly elleni biológiai védekezés lehetőségei

2022. október 4., 12:33 , 1127. szám

A keleti gyümölcsmoly és a barackmoly elleni védekezés teszi ki a növényvédelmi munkák kb. 90-95%-át a kajszi esetében. Jóllehet a két kártevőnek azonos a kártétele, az ellenük való védekezés is nagyban megegyezik, mégis érdemes külön szemügyre venni a két fajt.

 

A keleti gyümölcsmoly és kártételének ismertetése

A kajszi esetében az első kárképeket csak május közepén észlelhetjük. A hajtásvégek elfonnyadnak, elhalnak, hasonlóan a barackmoly áprilisi kártételéhez. A károsított hajtásban májusban nagy valószínűséggel nem vörös, fekete fejű, hanem enyhén rózsaszín, világos fejű kis hernyókat találunk. Nemcsak a hajtásokat károsítják, tömeges jelenlétük esetén a gyümölcsöket is tönkreteszik. A gyümölcsben szabálytalan járatokat, üregeket rág a hernyó, a gyümölcs felületén pedig intenzív mézgaképződést („könnyezik” a gyümölcs) figyelhetünk meg. A károsított termések lehullnak, minden esetben moníliás fertőzés telepszik meg a gyümölcsön, s ezzel az egész termés veszélybe kerülhet. A kártevőnek rendszerint három nemzedéke fejlődik ki egy évben, de megfigyelték, hogy az elhúzódó ősznek és az enyhe teleknek köszönhetően még egy negyedik nemzedék is kifejlődhet vidékünkön. Mindig kifejlett állapotban telel át, általában a fák törzsén, sok esetben nem a barackfán, hanem az árokparton növő vad fákon, fa- és kőrakások alatt stb.

 

A fajták fogékonysága

A többéves tapasztalat azt mutatja, hogy a korai és a kései fajták esetében rendszerint minimális a kártétel, amennyiben a védekezés megfelelő. A középérésű fajtáknál viszont hatalmas károkat tud okozni, ha nem figyelünk a kártevő betelepülésére.

 

Az agrotechnikai és mechanikai védekezés lehetőségei

Nyár végén, még augusztusban, legkésőbb szeptember közepéig ajánlott hernyófogó övet (hullámpapír, kartonpapír stb.) helyezni a kajszik törzsére. Ezzel jelentősen gyéríthetjük a kártevő tavaszi jelenlétét az ültetvényben. Tavasszal ajánlatos akár 2-3 naponta is bejárni az ültetvényeket, és a kártétel nyomait keresni. A károsított hajtásvégeket vágjuk le és azonnal semmisítsük meg. Ha időben és kellő odafigyeléssel végeztük el a bejárásokat, akkor nagymértékben csökken a kártétel a gyümölcs betakarításáig. Amennyiben a barack hullani kezd, mindenképpen érdemes rendszeresen eltávolítani a fák alól, mielőtt a kártevő kifejlődik, vagy kórokozók (pl. monília) telepednek meg a lehullott gyümölcsökön.

 

A biológiai védekezés lehetőségei

Kárpátalján nem fordulnak elő nagy számban természetes ellenségei, sőt eleve alig van olyan fajta fürkészdarázs, mely a hernyók parazitája lehetne. Ezzel szemben hazájában, keleten igen sok ellensége van a keleti gyümölcsmolynak, de Amerikában is több ragadozó faj van forgalomban, amelyek betelepíthetők az ültetvényekbe. Európában egyelőre még nem kapható a keleti gyümölcsmoly ellen bevethető ragadozó szervezet.

Bár természetes ellenségeik nincsenek, az ellenük való biológiai védekezés napjainkban már igen fejlett és hatásos. Több gyártó és forgalmazó kínál szexferomoncsapdákat (pl.: Csalomon–9, Reamol–Gramo stb.), melyek igen hatásosak a kártevő nyomon követésére és szaporodásának megzavarására. Mivel mára pontosan beazonosították a keleti gyümölcsmoly feromonjait, igen sokféle aeroszol, lassú kibocsátású diszpenzer, permetezhető mikrokapszula közül választhatunk, amelyeket nemcsak az ökológiai termesztésben, de a hagyományos és intenzív ültetvényekben is előszeretettel alkalmaznak. Ilyen készítmények a Checkmate OFM, a Consep SPR2M, a Herkon disrupt OFM, az Isomate OFM plusz stb.

 

Biológiai védekezés ásványi anyagokkal, olajokkal és egyéb anyagokkal

Elsősorban a szexferomoncsapdák adottak és kaphatók Ukrajnában is. Magyarországon Csalomon–9 és Reamol–Gramo néven kaphatók. A csapdák elsősorban az előrejelzés és a rajzás megfigyelésére javasoltak. A légtérterítéses módszer mára már igen hatékonyan megzavarja a kártevő további elszaporodását.

A hernyók ellen felhasználható ökológiai készítmények az azadirachtin és az olajtartalmú szerek. Az áttelelő hernyók kártételének megelőzésére kora tavasszal kezdjük meg a védekezést olajtartalmú készítményekkel végzett lemosó permetezéssel. Később (április végén) a feromoncsapdákat kihelyezve időzítsük a védekezést, s hangoljuk össze a barackmoly elleni védekezéssel. A csapdák fogása esetén (3-4 db/nap) mindenképpen el kell kezdeni a permetezést, kb. 6-8 naponta ismételve a kezelést. Amint a csapdák új fogása csökken, elegendő kb. 10-14 naponta ismételni a védekezést. A kártevő ellen (a barackmoly ellen is) augusztus végéig kell fellépni. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
 a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza