Tisztviselő: Luhanszk megye aknamentesítése legalább 10 évig eltart

2022. november 12., 15:46 , 1133. szám

Luhanszk megye megtisztítása az aknáktól legalább 10 évet vesz majd igénybe. Horvátország beleegyezett, hogy segít a régió aknamentesítésében – közölte Szerhij Hajdaj, a megyei katonai közigazgatás (OVA) vezetője, akit a korrespondent.net idéz.

Elmondása szerint Horvátország vállalta, hogy felszerelést és szakembereket is biztosít a feladathoz. A terület megtisztítása az aknáktól az első dolog, amit elvégeznek Luhanszk megyében a megszállás alól felszabadított régiókban a stabilizációs intézkedések után – biztosított Hajdaj. Mindenekelőtt az utak és a kritikus infrastruktúra létesítményeinek átvizsgálását tervezik.

Hajdaj elmondta, az oroszok igyekeznek növelni a haditechnika és a katonák számát Luhanszk megyében. Az ukrán hadseregnek mégis sikerül haladást elérni ebben a térségben – biztosított az OVA vezetője.

Az oroszok nap mint nap ágyúzzák a felszabadított településeket, a megyei közigazgatás pedig igyekszik kitelepíteni onnan az embereket. Mint Hajdaj rámutatott, a megszállók nem törődtek a fűtési szezonra való felkészüléssel.

„A városokban fáznak az emberek. Még csak fólia sincs, amivel befedhetnék az ablakokat” – mondta el az illetékes.

(zzz/korrespondent.net)