Oroszország a vezetékhálózat támadásával igyekszik befolyásolni a lakosság morálját

2022. november 15., 08:15 , 1134. szám

Az orosz csapások miatti huzamosabb ideig tartó áramkimaradások szinte biztosan hatással lesznek a kapcsolódó víz- és hőellátó rendszerekre, amit a civilek leginkább télen fognak megérezni – derül ki a brit hírszerzés jelentéséből, amelyet a Jevropejszka Pravda ismertet.

„Október 10-től Oroszország a villamosenergia-infrastruktúra objektumai elleni összehangolt csapásokkal támadta Ukrajnát. Jelenleg ez hullámszerűen zajlik. A legutóbbi intenzív támadást október 31-én hajtották végre, melynek során először lőtték a vízerőművek gátjainak objektumait” – áll a közleményben.

Megjegyzik, hogy a csapások jelentős károkat okoztak az energiaátviteli állomásokban és az erőművekben. A tervezett és vészhelyzeti áramszünetek Ukrajna egyes részein rutinszerűekké váltak, különösen Kijev szenvedte meg ezt a helyzetet.

„A villamosenergia-termelésre és -szállításra irányuló orosz csapások aránytalanul nagy hatással vannak Ukrajna polgári lakosságára, válogatás nélkül érintve az olyan kritikus funkciókat, mint például az egészségügy és a fűtés. A kritikus nemzeti infrastruktúra folyamatos prioritása a katonai célpontokkal szemben jelzi Oroszország azon szándékát, hogy csapást mérjen a polgári lakosság moráljára” – fogalmaz a közlemény.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint szeptemberben a válaszadók többsége (70%) azt állította, hogy háztartása többé-kevésbé felkészült az esetleges téli fűtési problémákra. Ugyanakkor mindössze 24%-uk tartotta magát teljesen felkészültnek, míg 47%-uk jobbára felkészültnek tartotta magát, és azt állította, hogy „van még tennivaló a felkészülésben”. Az ukránok 24%-a nem tartotta felkészültnek magát a fűtési problémákra, ezen belül 12% jobbára nem, további 12% pedig egyáltalán nem állt készen – derül ki a felmérésből.

 (hk/eurointegration.com.ua/kiis.com.ua)