Tallinni Nyilatkozat: Kilenc európai ország példátlan katonai segítséget ígért Ukrajnának

2023. január 25., 15:41 , 1143. szám

Kilenc európai ország védelmi miniszterei, illetve védelmi minisztériumainak képviselői múlt csütörtöki találkozójukon aláírták a Tallinni Nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállalnak, hogy folytatják Ukrajna támogatását az Oroszországi Föderációval vívott háborújában.

A Jevropejszka Pravda jelentése szerint a nyilatkozatot Nagy-Britannia, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország védelmi miniszterei, valamint Dánia, Hollandia, Szlovákia és Csehország képviselői írták alá.

A dokumentum aláírói elítélik „Oroszország támadásait, amelyek célja az ukrán nép terrorizálása, beleértve a civil lakosság és a polgári infrastruktúra elleni szándékos támadásokat, amelyek háborús bűnöknek minősülhetnek”.

„Együtt továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát az ellenállástól az orosz csapatok ukrajnai földről való kiűzésére való átmenetben. Egyesítve a Szövetség tagjainak és partnereinek erőfeszítéseit garantáljuk, hogy a globális katonai támogatás maximálisan stratégiai és összehangolt lesz” – áll a nyilatkozatban.

A dokumentum aláírói megjegyzik, hogy Ukrajna támogatásának új szintje megköveteli harckocsik, lég- és rakétavédelmi eszközök biztosítását, amelyek a hadosztálytüzérségi csoportok mellett tevékenykednek, és a „további mélységi, nagy pontosságú tüzérségét, amely lehetővé teszi az orosz logisztikai és parancsnoki központok célzott megsemmisítését a megszállt területen”.

„Ezért vállaljuk, hogy közösen továbbra is példátlan segítséget nyújtunk Ukrajna védelméhez fő harckocsikkal, nehéztüzérséggel, légvédelmi eszközökkel, lőszerrel és gyalogsági harcjárművekkel” – hangsúlyozták a Tallinni Nyilatkozat aláírói.

Egyben felszólították a NATO többi tagállamát és partnereit, hogy kövessék példájukat, „és a lehető leghamarabb adják át saját tervezett támogatási csomagjaikat Ukrajna harctéri győzelme érdekében 2023-ban”.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy a Tallinni Nyilatkozat egyes aláírói már korábban bejelentették Ukrajnának szánt katonai segélycsomagjaikat. Dánia 19 Caesar önjáró tüzérségi löveget ad át Ukrajnának; Észtország és Litvánia rekordnagyságú segélycsomagokat jelentett be.

(hk/eurointegration.com.ua)