A kormány felmentette a vám- és az adóhivatal vezetőit

2023. február 2., 09:28

A miniszteri kabinet február 1-jei ülésén menesztette Vjacseszlav Demcsenkót, az Állami Vámhivatal megbízott vezetőjét és helyettesét, Olekszandr Suckijt, valamint az Állami Adószolgálat megbízott vezetőjét, Tetyana Kirijenkót – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP) kormányzati forrásaira hivatkozva.

A nevezett személyek elbocsátásának okát egyelőre nem közölték.

Február 1-jén a nap első felében az Állami Nyomozó Iroda „a fővárosi adóhivatal vezetésénél lefolytatott házkutatásokról” számolt be. Ebben az esetben azonban a kijevi adószolgálat megbízott vezetőjénél és az Állami Adószolgálat Kijevi Főosztályának helyettes vezetőjénél lefolytatott nyomozati cselekményekről van szó, akiket azzal gyanúsítanak, hogy jogtalanul kaptak áfa-visszatérítést az állami költségvetésből.

Az EP információi szerint az Állami Vámszolgálat megbízott vezetőjévé a kormány Demcsenko egyik helyettesét, Szerhij Zvjagincevet nevezte ki.

Ezenkívül, amint arról Tarasz Melnyicsuk, a kormány parlamentbeli képviselője beszámolt, a miniszteri kabinet felfüggesztette hatásköre gyakorlása alól, és fegyelmi eljárást indított az Állami Vámhivatal helyettes vezetője, Ruszlan Cserkasszkij ellen.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)