„A kárpátaljai önkormányzatok sikeresen megbirkóztak a háború okozta nehézségekkel”

Interjú Rezes Józseffel, a KHÖT ügyvezető igazgatójával

2023. február 3., 16:08 , 1144. szám

A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatójával, Rezes Józseffel arról beszélgettünk, hogy az elmúlt egy évben hogyan sikerült a társulás önkormányzatainak megbirkózni a háborús helyzet miatt kialakult feladatokkal. Szó esett többek között a KHÖT munkájáról, a vidéken betöltött szerepéről és jövőbeni terveiről is.

– Hogyan értékelné a KHÖT elmúlt egy évét?

– A 2022-es évnek nagy tervekkel vágtunk neki. Amikor előtte való éven újraszerveztük a KHÖT-öt, akkor több nagy tervet szerettünk volna megvalósítani. Társulásunk a magyarlakta települések önkormányzatait tömöríti egybe. Egyfajta szakszervezetként is tekinthetünk rá. Amikor kitört a háború, már több projektünk futott, többek között az önkormányzati munkatársak képzése, a kormányablakok beindításában való segítségnyújtás a kistérségek számára, valamint a szilárd hulladék feldolgozásának a kérdése. A háború sok mindent keresztülhúzott. Azonban alakultak új feladatok a számunkra is, ilyen volt a segélyszállítmányok koordinálása. Korábban ilyesmivel nem foglalkoztunk, de nagy segítségre volt szükségük ebben a kistérségeknek, hogy koordináljuk és összerakjuk azokat a felajánlásokat, amelyek külföldről érkeztek. A háborút követően naponta változtak a deklarációk nyomtatványai, minden menet közben alakult ki, és mi is kivettük a részünket abból a háttérmunkából, amelynek köszönhetően a kistérségek be tudták hozni hivatalosan a segélyeket. Ezt követően segítettük a beérkezett humanitárius segélyek helyes jogi nyilvántartásba vételét.

– Hogyan sikerült kialakítani ezt a humanitárius ellátási rendszert ilyen gyors ütemben, s volt-e még más feladat is mindezeken felül?

– Az irodánk bázisán létrehoztunk egy call centert. Ezt követően bekapcsolódtunk a logisztikai munkába: segítettük a segélyek átjutását a határon, a fuvarszervezést és a jogi nyilvántartásba vételt is. Tehát egy állandó logisztikai központtá alakultunk át. De nem csak ebből vettük ki a részünket. Segítettük az önkormányzatok számára elkészíteni a felmentéseket a mezőgazdaságban dolgozó férfiak számára, vagy akár gyógyszerellátás beszerzését a kistérségeken belül. Sok különböző feladatból kivettük a részünket. Több karitatív szervezettel is együtt dolgoztunk, amelyekkel nagyobb humanitárius projekteket bonyolítottunk le a belső-ukrajnai önkormányzatok megsegítése érdekében.

– Sajnos egyelőre nem lehet látni a háború végét. Mégis tervezni kell. Önök hogyan tervezik a 2023-as évet?

– Mindenféleképpen szeretnénk folytatni azt a munkát, amelyet elkezdtünk. Ahogyan már említettem, nem csak Kárpátaljára terjedt ki a munkánk. Már a háború előtt szoros kapcsolatot ápoltunk az Összukrajnai Önkormányzatok Szövetségével. Az együttműködési megállapodáson belül, melyet velük megkötöttünk, tanúi lehettünk annak, hogy Kárpátalján az önkormányzatok helyzete valamelyest könnyebb volt, mint a belső-ukrajnaiaké, amelyek a frontvonalhoz közel vannak. Ezen együttműködési megállapodási kereteken belül sikerült több száz tonna segélyt eljuttatni Dnyipropetrovszk, Harkiv, Szumi megye önkormányzatainak. Ezért hálásak vagyunk a Máltai Szeretetszolgálatnak és más magyarországi felajánlóknak, akiknek köszönhetően sikerült megvalósítanunk ezt az akciót. Szeretnénk újraindítani azokat a programokat, amelyeket abbahagytunk 2022 elején, ilyen többek között a kormányablakok létrehozása az önkormányzatoknál, a jánosi szemétfeldolgozó üzem beindítása, illetve az önkormányzatok pályázati rendszerekben való részvételében is szeretnénk segíteni.

– Hogyan értékelné a kárpátaljai önkormányzatok teljesítményét az elmúlt egy évben, a háború ideje alatt?

– Minden önkormányzat maximálisan teljesített. A háború kitörése mindenki számára egy teljesen új felállást eredményezett, hiszen nem tudták, milyen jogkörökkel rendelkeznek, milyen jogköröket vesz magára a katonai közigazgatás. De sikerült gyorsan és hamar megbirkózniuk vele. A személyi jövedelemadó helyi költségvetésbe való befolyása is megemelkedett. Ezért év végén azt vettük észre, hogy több önkormányzat túlteljesítette az költségvetését. A KHÖT tagságát képező önkormányzatok a feladatokkal jól megbirkóztak. A vállukra nehezedő menekültügyi kérdést is sikerült jól kezelniük a külföldi testvértelepüléseknek köszönhetően. Bízunk benne, hogy az idei év már valamelyest könnyebb lesz. Ám az áramszünetek miatt sajnos teljesen új feladatok álltak elénk.

– Az áramszünetek kapcsán mennyire tudnak segítséget nyújtani az önkormányzatoknak?

– Határon túli és magyarországi felajánlásokból próbálunk generátorokat és áramellátó eszközöket beszerezni. Fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzatok igyekezzenek intenzívebbé tenni a kommunikációt a lakossággal. Hiszen az áramszünetekbe az önkormányzatoknak beleszólása nincs. Így a kommunikációnak viszont annál inkább meg kell lennie a lakosság felé, hogy az emberek ne érezzék azt, hogy magukra vannak utalva. Fontos, hogy folyamatos kommunikáció legyen a lakosság és az önkormányzat között, így informálni tudják a lakosságot a helyzetről és arról is, hogy igyekeznek megtenni minden tőlük telhetőt.

– Milyen tagsággal rendelkeznek, és szeretnék-e bővíteni a KHÖT-öt?

– A szervezet 2001-ben alakult meg, ekkor az összes kárpátaljai önkormányzat tagja volt. Az új decentralizációs törvényből adódóan 12 aktív kistérség lett a szerveztünk tagja, ezek mind több települést egyesítenek magukban. Ettől függetlenül bevonjuk a munkánkba azokat az önkormányzatokat is, amelyek a decentralizációs folyamatokból adódóan más térségekkel egyesültek. Például a Gorondi kistérség vagy Izsnyéte is magyar falu, vagy a Baranyai kistérség az Ungvári járásban, ahol Korláthelmec magyar falu, vagy a Kincseshomoki kistérség, ahol szintén van több magyar település. Velük is együttműködünk. Az elmúlt időben sikerült elérnünk, hogy számolnak velünk a megyei közigazgatásban, az összukrajnai egyesületben. Tehát sikerült egy lépéssel előrébb jutni, hallanak és ismernek minket, tudnak rólunk és figyelembe veszik a mi ajánlásainkat is – ez mind jelentős eredmény. Természetesen nyitottak vagyunk az új tagok felvételére.       

Várady Enikő