Az Ungvári Kárpáti játékosai dedikált mezzel ajándékozták meg Bacskai Józsefet

2023. április 2., 11:28 , 1153. szám

A háború kirobbanása óta Magyarország folyamatosan támogatja Ukrajnát. A támogatás a sport területére is kiterjed, amiben jelentős szerepet vállal Bacskai József ungvári magyar főkonzul is. Ezért többek között az Ungvári Kárpáti kézilabdacsapat is a magyar bajnokságban játszik.

Olekszandr Ledida, az Ungvári Kárpáti Kézilabdaklub elnöke elmondta, hogy Bacskai József közreműködésének köszönhetően számos segítség érkezik Kárpátaljára, és nem csak a sport területére. „Bár mi inkább a sportra figyelünk, de azt is látjuk, hogy mennyi mindenben segít Magyarország: vakcinákkal, áramfejlesztőkkel stb. Látjuk azt is, hogy mennyit segítenek Ukrajnában és így Kárpátalján is. De igaz ez a sportra is, mert a háború miatt nem tudunk teljes értékű bajnokságokat rendezni Ukrajnában. Ezért, többek között az Ungvári Kárpáti kézilabdacsapat is a magyar bajnokságban játszik, így ennek köszönhetően sikerült formában tartani az ukrán nemzeti válogatott játékosait is. Ezen a téren közvetlenül tapasztalható a főkonzulátus, a nagykövetség vagy a magyar külügy segítsége. Lehetőségünk van edzeni, van hol lakniuk a játékosoknak Magyarországon, továbbá ingyen a rendelkezésünkre bocsátották a sportarénát, ahol már otthon érezzük magunkat” – mondta el az elnök.

Magyarország sok fiatal sportolót fogadott be az elmúlt év során, és a nemzeti válogatottak szintjén is támogatást nyújt. Ennek köszönhetően április 11-én Kisvárdán az ukrán női kézilabda-válogatott a 2023-as évi világbajnokság selejtezőjén Észak-Macedónia válogatottjával mérkőzik meg. Ehhez ismét a magyar fél nyújt segítséget mind a meccs szervezésében, mind a szurkolók utaztatását illetően.

„Amennyiben legyőzzük őket – folytatta a Kárpáti elnöke –, akkor kijutunk a világbajnokságra, amire az elmúlt 10–12 évben egyetlen labdajátékban sem volt példa. Sem a fociban, sem a röplabdában, sem a jégkorongban, de még a kosárlabdában sem. Erre most a női kézilabda-válogatottnak minden esélye megvan. Már csak le kell győzni Észak-Macedónia válogatottját” – jegyezte meg.

Bacskai József elmondta, hogy mindig szeretettel várják az ukrán játékosokat Magyarországon: „Szurkolunk nekik, és reméljük, hogy győzni fognak, s mindig számíthatnak a magyarokra.”

A kárpátaljai sportéletnek, azon belül pedig az Ungvári Kárpáti Kézilabdaklubnak nyújtott széleskörű támogatásért Bacskai József főkonzult egy, a játékosok aláírásával és köszönetnyilvánításával ellátott mezzel ajándékozták meg.

Ezt a gesztust az ungvári magyar főkonzul nagyon megtisztelőnek nevezte. „Ez annak a jelképe, hogy a két nép nagyszerűen tud együttműködni és barátságban élni egymással. Hiszen a Kárpáti csapata is a magyar bajnokágban játszik, amelyben jó eredményeket érnek el. Az edzésekkel pedig erősítik a fizikai állapotukat, és ennek köszönhetően az ukrán bajnokságban is nagyszerűen szerepelnek” – fogalmazott.

A főkonzul elmondta, hogy személyesen is el fog látogatni az ukrán válogatott április 11-ei kisvárdai mérkőzésére. Április 12-én pedig már a magyar válogatott fog selejtezőt játszani ellenfelével, Izlanddal.    

TV21 Ungvár/D. P.