A pápa magyarországi látogatását az ukrajnai béke „előmozdítására” szeretné felhasználni

2023. április 27., 09:28 , 1156. szám

Ferenc pápa e heti magyarországi látogatása során többek között fel kíván szólítani a békére Ukrajnában – közölte Pietro Parolin bíboros, a Szentszék államtitkára, akit a Jevropejszka Pravda (JP) idéz az ANSA nyomán.

Parolin megjegyezte, hogy a pápa magyarországi útját jóval az ukrajnai események előtt tervezték, és „nem illeszkedik közvetlenül a mai aktualitásokba”.

„Úgy gondolom azonban, hogy a pápa, mint mindig, kihasználja ezt a látogatást, hogy lássa, van-e lehetőség lépéseket tenni a béke felé, tekintettel Magyarország nemzetközi közösségben elfoglalt pozíciójára” – magyarázta a vatikáni államtitkár.

Török Csaba esztergomi plébániai kormányzó, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense is megerősítette a sajtónak, hogy az ukrajnai béke szorgalmazása lesz az egyik központi témája Ferenc pápa magyarországi beszédeinek – jelentette az MTI. A plébániai kormányzó emlékeztetett, hogy az egyházfő a háború kezdete óta a szemben álló felek közötti közvetítésen dolgozik.

Ferenc pápa április 28–30-án látogat Budapestre, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezenkívül a pápa Magyarországon találkozik menekültekkel, fiatalokkal, a helyi egyház tagjaival és a kulturális élet képviselőivel, valamint szentmisét tart – emlékeztet a JP.

(pszv/eurointegration.com.ua/MTI)