Ukrajna határidő előtt bekészletezte a télire szükséges gázt

2023. szeptember 20., 12:23

A földgáz teljes mennyisége a föld alatti tárolókban a szeptember 19-i állapot szerint elérte a 14,7 milliárd köbmétert – jelentette az RBK–Ukrajina az Energiaügyi Minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

Ezzel a tervezettnél korábban sikerült teljesíteni a miniszteri kabinet tervét, ami a fűtési szezonhoz szükséges földgáz becsült egyenlegét illeti a tárolókban.

Olekszij Csernisov, a Naftohaz Ukrajini Nemzeti Részvénytársaság elnöke elmondta, hogy Ukrajnának elegendő gáztartaléka lesz a föld alatti tárolókban a fűtési szezonra. Jelenleg a Naftohaz magáncégektől vásárol fűtőanyagot, és egyelőre nem tervez importálni.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy az USAID Energy Security Project nemrégiben közzétette az Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett és egy nemzetközi szakértői csoport által modellezett stressztesztről készült jelentést. Ennek eredményei szerint az ukrán gázszállító rendszer és a gáztározók készen állnak a sikeres munkavégzésre a háborús kihívások közepette, és az orosz gáz tranzitjának megszűnése esetén is.

(rbc.ua/Kárpátalja)