Megújult a Hősök parkja Beregszászban

2023. október 3., 13:15 , 1179. szám

Ünnepélyes keretek között avatták fel Beregszászban a város központjában található Hősök parkját. A park és a benne álló emlékmű megújulása helyi összefogásból, civil szervezetek, valamint a magyar kormány támogatásával készült el.

Ukrajnában október 1-jén méltatják hivatalosan Ukrajna védelmezőinek napját, s ebből az alkalomból vasárnap reggel 9 órakor országosan egyperces csöndet rendelt el Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. A Beregszászi kistérségben a néma főhajtás mellett az eseményt a megújult Hősök parkja felavatásával méltatták. A rendezvényen számos magas rangú tisztviselő is jelen volt, többek között Fegyir Sándor, Ukrajna kijelölt magyarországi nagykövete. A diplomata köszöntőjében megjegyezte: „Köszönöm Beregszásznak, hogy elkészítették a Hősök emlékparkját, ezzel méltó emléket állítva hazánk hőseinek.”

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere beszédében kiemelte: „Ma, Ukrajna védelmezőinek napján kistérségünkben megnyílt a megújult Hősök parkja, ahol az orosz–ukrán háborúban elesett hősök emlékét örökítettük meg, s ahová áthelyeztük a Mennyei Század emlékfalát. Szeretném megjegyezni, hogy kistérségünkben a jelképek használatának mindig is sajátos jellemzője volt. Az ukrán, magyar és más kultúrák minden történelmi jelképe mindig is jelen volt a mindennapjainkban: így kell ennek lennie az európai Beregszászban s a független Ukrajnában is, mely az EU-tagság felé tart” – hangsúlyozta Babják. A polgármester köszönetét fejezte ki a helyieknek, a civil szervezeteknek, akik segítettek a park megújulásában, valamint Magyarország Kormányának a támogatásért, amely nélkül nem tudták volna befejezni a munkálatokat.

A megemlékezésen Babják Zoltán első alkalommal adta át a Szülőföld Védője – Beregszász Kistérség Hőse kitüntetést. A díj mellett húszezer hrivnya pénzjutalomban is részesítették a két kitüntetettet. Sajnálatos módon az egyik katona csak posztumusz kaphatta meg az elismerést. Az idei éven először Vadim Szuharevszkij beregszászi lakos, a fegyveres erők ezredese, az 59-es gépesített gyalogdandár parancsnoka, Ukrajna hőse vehette át személyesen a rangos elismerést. A posztumusz kitüntetést Makszim Alekszejenko beregszászi születésű katona, a fegyveres erők főtörzsőrmesterének családja vette át.

A köszöntő gondolatokat követően a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola kórusának előadását hallgathatták meg a jelenlevők, majd elhelyezték az emlékezés virágait a tér közepén található obeliszknél és a Mennyei Század emlékfalánál. Ezt követően egy platánfát ültettek el az elhunyt katonák tiszteletére.                

ve