Egészségügyi Minisztérium: Ukrajna minden régiójába szállítottak hepatitis A vakcinát

2023. október 6., 10:32

A tízezer adag hepatitis A vakcinát, amelyet Ukrajna a WHO-tól kapott, szétosztották és továbbították a megyékbe az ingyenes védőoltás biztosítására – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztérium nyomán.

„Figyelembe véve a háborús kihívásokat, amikor az ukránoknak kisgyermekekkel együtt menhelyeken, emberek tömeges gyülekezőhelyein kell tartózkodniuk, gyakran korlátozott hozzáféréssel a tiszta vízhez, nő a fertőző betegségek kialakulásának és terjedésének a kockázata... A WHO-val való együttműködésnek köszönhetően 10 000 adag hepatitis elleni oltóanyag máris szét lett osztva a megyei betegségfelügyeleti és -megelőzési központokba” – hangsúlyozta Ihor Kuzin egészségügyi miniszter-helyettes, állami közegészségügyi főorvos.

Az Egészségügyi Minisztérium megjegyezte, hogy a hepatitis A elleni küzdelem leghatékonyabb eszközeiként három összetevőt határoztak meg: a köztisztasági feltételek ellenőrzését és javítását (többek közt a lakosság tiszta ivóvízhez való hozzáférését), az élelmiszer-biztonság javítását és a vakcinázást.

„Az Ukrajnában bejegyzett és a gyógyszerpiacon forgalmazott hepatitis A elleni védőoltások használata az egy éves és idősebb gyermekek esetében engedélyezett. Az oltási kúra két adagból áll, hat hónapos szünettel” – hangsúlyozta a tárca.

(korrespondent.net/Kárpátalja)