Lezajlott a Collegium Talentum ösztöndíjprogram 2023/2024-es tanévének felvételi vizsgája

2023. október 7., 17:34 , 1180. szám

A Collegium Talentum tehetséggondozó program feladata a külhoni magyar értelmiségnevelés és -utánpótlás támogatása.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2016-tól, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola védnöksége és szakmai döntései alapján a budapesti Sapientia Hungariae Alapítványt bízta meg a Collegium Talentum program lebonyolításával. A pályázaton sikeresen szereplők ösztöndíjban, konferencia-részvételi és nyelvvizsgaköltség-támogatásban (költségtérítésben), képzések, szakmai és nemzeti identitást erősítő programok biztosításában, tutoraik pedig honoráriumban részesülhetnek.

A Collegium Talentum ösztöndíjprogramon 2016-tól összesen 34 fő vett részt ösztöndíjasként Kárpátaljáról, akik közül 8 fő már megszerezte tudományos fokozatát is.

A 2023/2024-es tanévre 2023. augusztus 15-én került meghirdetésre az ösztöndíjprogram, melyre szeptember 20-ig volt lehetőség jelentkezni elektronikus úton. Az ösztöndíj a tanév 10 hónapjára szól havi 100 000 forint támogatással, melynek elnyerése esetén a hallgató száz százalékban részesül, a tutor pedig ennek az összegnek az ötven százalékában. Az ösztöndíj a nyertesek számára biztosítja a kötelező konferencia-részvételek költségeit, a kötelező nyelvvizsga és a tanévben kötelező 2 műhely-konferencia részvételi díját is.

A programra pályázhat minden olyan külhoni magyar fiatal, aki a tudomány elkötelezett művelője, és belső késztetése van arra, hogy a Kárpát-medencében hasonló helyzetben tanuló, dolgozó kor- és szaktársait megismerje, velük kapcsolatokat építsen.

Pályázati feltétel, hogy a 2023/2024-es tanév első félévétől a pályázó rendelkezzen egyetemi vagy főiskolai – ezen belül hallgatói (MA/MSc1 vagy PhD2) – jogviszonnyal.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ösztöndíjprogramra felvételt nyert fiatalok a kárpátaljai magyarság értelmiségi utánpótlását biztosítsák és bizonyítsák, hogy szülőföldjükön kívánnak maradni, a szülőföldjükön való boldogulást tartják fontosnak” – emelte ki Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

Kárpát-medencei szinten 126, Kárpátaljáról 10 jelentkező élt a lehetőséggel és mérettette meg magát a 2023. október 5-én tartott online felvételi vizsgán.

„A program fő célja a tudományos utánpótlás nevelésnek a támogatása, a Kárpát-medencei kapcsolatháló erősítése, hiszen a program keretében a fiatalok közösségépítő alkalmakon is részt vesznek, ahol megismerkedhetnek egymással szlovákiai, romániai, szerbiai és kárpátaljai fiatalok” – hangsúlyozta Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

„Ahhoz, hogy megmaradhasson Kárpátalján a magyar nyelvű tudományosság, felsőoktatás, illetőleg legyen tudományos utánpótlás, ezek a programok rendkívüli fontossággal bírnak” – tette hozzá a rektor.

A jelentkezők különböző tudományterületeket képviseltek, mint például: pedagógia, nyelvészet, biológia, gazdaságtudomány és történelemtudomány.

„A Collegium Talentum program egy olyan tudományos fejlődést jelent a mesterképzés, illetve a doktorandusz közösség körében, amely által nemcsak szakmai fejlődést, hanem nyelvtudást is sikerül elsajátítani, valamint a Kárpát-medencében a külhoni hallgatótársakat is sikerül megismernünk általa” – vélik az ösztöndíjprogramra jelentkezők.

A Felvételi Bizottság a szóbeli vizsga alkalmával rangsort állított fel és megtette javaslatát a Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriumának, melynek értelmében 5 személyt javasolnak ösztöndíjra. A végleges döntésről minden pályázó személyesen kap elektronikus értesítést három hét múlva, miután a Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma meghatározza az ösztöndíjasok listáját. 

TV21 Ungvár/K. K.